Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tjoet Nja' Dhien (Eros Djarot, ID 1988)

Tjoet Nja' Dhien

Eros Djarot / ID, 1988 / 110 min.

Epische, antikoloniale film over de lange en bloedige strijd tegen de koloniale Nederlandse overheersing in het sultanaat Atjeh. Centraal staat de vrouwelijke guerrillastrijder Tjoet Nja' Dhien. Wanneer haar man en rebellenleider Teuku Umar sterft tijdens een hinderlaag, besluit Dhien het zelf op te nemen tegen het Nederlandse koloniale leger en stelt ze de talrijke guerrillastrijders van Atjeh onder haar leiding.

poster Tjoet Nja' Dhien (Eros Djarot, ID 1988)
In 2006 noemde de Indonesische filmcriticus Ade Irwansyah deze film een “topprestatie van de [Indonesische] filmindustrie”. Het aangrijpende verhaal kent authentieke helden en overtuigende schurken, prachtig camerawerk en heeft de immens populaire Christine Hakim in de titelrol.

Aan de onafhankelijkheid van Atjeh kwam in 1871 een einde, toen de Nederlanders het sultanaat in Noord-Sumatra onder koloniaal bewind plaatsten. De Atjeeërs verzetten zich echter hevig, wat twee jaar later tot een bloedige oorlog leidde. In 1880 trouwde Teuku Umar, een van de belangrijkste guerrillaleiders, met Tjoet Nja' Dhien, die ook deel uitmaakte van de verzetsbeweging. Toen Umar omkwam, wierp Dhien zich op als de nieuwe, charismatische en onverschrokken leider, een positie die ze tien jaar bekleedde.

Haar daden werden legendarisch; in 1964 werd ze uitgeroepen tot nationale heldin. Regisseur Eros Djarot vertelt haar verhaal. Tjoet Nja' Dhien is te zien in een volledig gerestaureerde versie, waaraan sinds 2017 gewerkt is door Eye Filmmuseum en het Indonesian Film Center Foundation, in nauwe samenwerking met regisseur Eros Djarot en producent Alwin Abdullah.

Eros Djarot (1950, Indonesië) is een Indonesische songwriter, regisseur en politicus die studeerde aan de London International Film School. Hij componeerde soundtracks voor vele films, waaronder het succesvolle Badai Pasti Berlalu, en maakte zijn regiedebuut in 1988 met de meermaals bekroonde Tjoet Nja' Dhien, genomineerd voor de Caméra d'Or in Cannes 1989.

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Eros Djarot

Productiejaar

1988

Productieland(en)

ID

Originele titel

Tjoet Nja' Dhien

Lengte

110 min.

Taal

Dutch, Indonesian

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Tjoet Nja' Dhien (Eros Djarot, ID 1988)
still Tjoet Nja' Dhien (Eros Djarot, ID 1988)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op