Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still To Sir, With Love (James Clavell, GB 1966)

To Sir, with Love

James Clavell / GB, 1966 / 105 min.

Een beginnende leraar (glansrol voor Sidney Poitier) wordt voor de leeuwen gegooid in een Londense klas vol luidruchtige, ongedisciplineerde leerlingen. Deze geliefde klassieker maakte de problemen en zorgen van tieners in de jaren 60 inzichtelijk.

poster To Sir, With Love (James Clavell, GB 1966)
Sidney Poitier speelt een van zijn beste rollen als Mark Thackeray, een werkloze ingenieur die in een arbeiderswijk in Londen les gaat geven aan leerlingen die van alle andere scholen afgetrapt zijn. De eindexamenklas, opgejut door leerlingen Denham, Pamela en Barbara, wil Thackeray wegpesten door hem, net als zijn voorganger, te breken. Maar Thackeray, als zwarte man maar al te bekend met vijandigheid, pakt het helemaal anders aan: hij besluit de studenten te behandelen als jonge volwassenen die zich binnenkort zelf moeten zien te redden.

Het boek van E.R. Braithwaite waar de film op is gebaseerd is grotendeels autobiografisch, puttend uit zijn ervaringen als leraar op een school in East End. De Britse film To Sir, With Love was destijds ook een succes in de VS en is nu nog steeds relevant, in een tijd waarin ongelijke kansen op school almaar groter worden en het belang van goede docenten weer wordt ingezien. Eerder speelde Poitier zelf een lastige leerling in het thematisch verwante Blackboard Jungle, ook te zien in Eye.

Details

Regisseur

James Clavell

Productiejaar

1966

Productieland(en)

GB

Originele titel

To Sir, with Love

Lengte

105 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still To Sir, With Love (James Clavell, GB 1966)
still To Sir, With Love (James Clavell, GB 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op