Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Toen mijn vader een struik werd 99000526 st 4 s high

Toen mijn vader een struik werd

Nicole van Kilsdonk / NL, 2017 / 90 min.

Alles wordt anders wanneer Toda moet vluchten voor de oorlog en haar moeder probeert te vinden in een buurland. In haar nieuwste jeugdfilm schetst Van Kilsdonk, door de ogen van een tienjarige, wat het betekent te moeten vluchten. Met Susan Visser, Anneke Blok en Noortje Herlaar.    

Toen mijn vader een struik werd 99000526 ps 1 s high

Toda woont in een niet nader genoemd westers land, in de bakkerij van haar vader die de lekkerste koekjes en taarten kan bakken die je je maar kunt voorstellen. Op een dag wordt alles anders: er is een oorlog uitgebroken en Toda”s vader moet als soldaat het land verdedigen.

Toda gaat naar haar moeder, die in het buurland woont. Daar is het veilig. Maar eerst moet Toda een lange reis maken om bij haar moeder te komen. De kleine vluchtelinge begint aan een avontuurlijke en spannende tocht, waarbij ze onderweg de meest vreemde mensen ontmoet en gekke avonturen beleeft. Zal de koppige Toda haar moeders huis weten te bereiken?

Nicole van Kilsdonk verfilmde het gelijknamige boek van de bekende kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen. De regisseur kreeg eerder bekendheid met (jeugd)films als Patatje oorlog (2011), Ventoux (2015) en Hoe overleef ik mezelf (2008).

Toen mijn vader een struik werd ging vorig jaar in wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival en won ook de ECFA Award voor Beste Europese Film. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

In de meivakantie biedt EYE op 25 en 28 april voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar een speciaal programma met workshop rondom deze film.

Speciaal voor het basisonderwijs heeft EYE lesmateriaal bij deze film gemaakt.

“…geraffineerde verfilming…verhaal van alle tijden…ingetogen en aangrijpend…precieze dosering...geloofwaardig…subtiel… (**** De Volkskrant)

“ … spannende roadtrip… spannend avontuur…ronduit grappige momenten…treffend…origineel… (**** Algemeen Dagblad)

“ ...vrolijk...voor elk kind herkenbaar...goed...innemende film...Niet voor niets won de film al prijzen op diverse internationale jeugdfilmfestivals... (Het Parool)

Details

Regisseur

Nicole van Kilsdonk

Productiejaar

2017

Productieland(en)

NL

Originele titel

Toen mijn vader een struik werd

Lengte

90 min.

Taal

Dutch

Drager

DCP - encrypted

Toegankelijkheid

Earcatch

Toen mijn vader een struik werd 99000526 st 1 s high
Toen mijn vader een struik werd 99000526 st 3 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op