Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Together 99 (Lukas Moodysson, SE 2023)

Together 99

Bekijk trailer

Lukas Moodysson / SE, DK, 2023 / 115 min.

Hoe zou ’t met ze gaan, de bewoners van commune ‘Tilsammans’? Lukas Moodysson brengt ze na 25 jaar weer bij elkaar in een warme, maar ook donkere comedy, die bijna documentair aandoet. Over de ravage van geleefde levens en de broosheid van idealen.

poster Together 99 (Lukas Moodysson, SE 2023)
In 1999 resten van de oorspronkelijke bezetting nog maar twee leden: de sympathieke, vreedzame Göran en Klasse. Hoewel ze nooit zijn weggegaan brandt ook bij hen niet meer het vuur van de hippie-idealen uit de seventies – om de lusteloosheid het hoofd te bieden nodigt Klasse voor Görans verjaardagsfeest stiekem voormalige leden van de commune uit.

Wat volgt is een hartverwarmend weerzien van beginvijftigers die proberen de gezamenlijkheid en verbondenheid van toen terug te vinden; een streven dat vrijwel onmogelijk blijkt – al gauw worden oude littekens opengereten en blijken de hippies van toen flink te zijn veranderd.

Schuren en wringen

In een bitterzoete ensemblekomedie tekent Moodysson hoe de leden van Tilsammans uit elkaar zijn gegroeid, waarbij hij alles wat schuurt, wringt en kraakt stevig uitlicht, met aandacht voor de komische misverstanden en aanvaringen die daarvan het gevolg zijn.

Moodysson over de opvolger van Together/Tilsammans (2000): “Together 99 noem ik ’s werelds treurigste comedy. Hij gaat over ouder worden, terugblikken, spijt hebben of juist geen spijt hebben, ’s nachts wakker liggen en denken aan iemand die je in geen twintig jaar hebt gezien, naar het verleden verlangen én vooruit kijken.”

Voorfilm

Voorafgaand aan de vertoning van Together 99 kun je kijken naar de korte film Tarting Over (3') van Paul de Nooijer uit 1981. Twee mannen aan een tafel met twee mokkataarten. Met dit ogenschijnlijk simpele gegeven weet De Nooijer de toeschouwer toch te verassen.

Bijzondere vertoningen

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Lukas Moodysson

Productiejaar

2023

Productieland(en)

SE, DK

Originele titel

Tillsammans 99

Lengte

115 min.

Taal

Zweeds

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Together 99 (Lukas Moodysson, SE 2023)
still Together 99 (Lukas Moodysson, SE 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op