Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Tokyo Story

Yasujiro Ozu / JP, 1953 / 136 min.

Diep ontroerende observatie van de ver­vreemding tussen grootouders en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Wanneer het echtpaar naar de stad komt, blijken de kinderen zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Een van Ozu's meest drama­tische films prijkt hoog op de lijstjes beste films aller tijden.

poster Tokyo Story

Tokyo Story is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Een oud echtpaar bezoekt hun volwassen kinderen in het bruisende Tokio, maar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict.

De kinderen blijken nauwelijks tijd te hebben voor hun ouders, het jachtige grotestadsleven slokt hen volledig op. Uit de rondgang langs hun kinderen blijkt de pijnlijke waarheid: de familie is volledig uiteengevallen.

Delicaat

Ozu onderzoekt de altijd zo complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu's typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht.

Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu's vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af.

Vertoning van de digitale restauratie.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1953

Productieland(en)

JP

Originele titel

Tokyo monogatari

Lengte

136 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Tokyo Story
still Tokyo Story (Tōkyō Monogatari) (Yasujirō Ozu, JP 1953)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op