Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Tokyo Story

Yasujiro Ozu / JP, 1953 / 135 min.

Indringende observatie van de ver­vreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Wanneer het bejaarde echtpaar naar de stad komt, blijken de kinderen zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Nieuwe 4K-restauratie van Ozu's meest bekende film, in 2014 door meer dan 350 regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden. 

poster Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Het diep ontroerende Tokyo Story is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema.

Het oudere echtpaar Hirayama reist van het platteland naar het bruisende Tokio, waar hun kinderen wonen. Deze blijken echter nauwelijks tijd te hebben voor hun ouders, het jachtige grotestadsleven slokt hen volledig op. Uit de rondgang langs hun kinderen blijkt de pijnlijke waarheid: de familie is volledig uiteengevallen. Het echtpaar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict.

delicaat

Volgens Ozu is het zijn 'meest dramatische' vertelling. Ozu onderzoekt de immer complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu”s typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht.

Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt, waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu”s vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af. Voor regisseurs als Jim Jarmusch, Abbas Kiarostami en Aki Kaurismäki geldt Ozu's oeuvre als een belangrijke bron van inspiratie.

De 4K-restauratie is verzorgd door Shochiku, in samenwerking met The Japan Foundation.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1953

Productieland(en)

JP

Originele titel

Tokyo Story

Lengte

135 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Japan Restored

De gouden jaren van de Japanse cinema, de jaren vijftig, komen tot leven in een programma met fonkelnieuwe 4K-restauraties van zeven klassiekers in een door The Japan Foundation georganiseerde internationale tour.

Lees meer
campagnebeeld Japan Restored
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op