Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Tokyo Story

Bekijk trailer

Yasujiro Ozu / JP, 1953 / 136 min.

Indringende observatie van de vervreemding tussen grootouders die op het platteland wonen en hun stadse kinderen en kleinkinderen in Tokio. Wanneer het bejaarde echtpaar naar de stad komt, blijken de kinderen zo druk met zichzelf en hun levens dat ze geen tijd voor hun ouders hebben. Nieuwe 4K-restauratie van Ozu's meest bekende film, in 2014 door meer dan 350 regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden.

poster Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Het diep ontroerende Tokyo Story is een indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en is zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema. Het oudere echtpaar Hirayama reist van het platteland naar het bruisende Tokio, waar hun kinderen wonen. Deze blijken echter nauwelijks tijd te hebben voor hun ouders, het jachtige grotestadsleven slokt hen volledig op. Uit de rondgang langs hun kinderen blijkt de pijnlijke waarheid: de familie is volledig uiteengevallen. Het echtpaar ziet zich tot hun stille verdriet geconfronteerd met een generatieconflict.

Volgens Ozu is het zijn 'meest dramatische' vertelling. Ozu onderzoekt de immer complexe ouder-kindrelatie op zijn gebruikelijke delicate wijze. In Ozu’s typische kalme tempo worden belangrijke gebeurtenissen vaak niet direct getoond, maar pas later via dialogen onthuld. Zo worden de treinreizen naar en vanuit Tokio niet in beeld gebracht.

Ook kenmerkend voor Ozu is het gebruik van een laag camerastandpunt, waarbij de camera bijna niet beweegt. Ozu’s vaste acteurs Chishu Ryu en Setsuko Hara leveren zoals altijd indrukwekkend acteerwerk af. Voor regisseurs als Jim Jarmusch, Abbas Kiarostami en Aki Kaurismäki geldt Ozu's oeuvre als een belangrijke bron van inspiratie.

De 4K-restauratie werd verzorgd door productiemaatschappij Shochiku. Deze film wordt door Eye Filmmuseum ook landelijk uitgebracht.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Yasujiro Ozu

Productiejaar

1953

Productieland(en)

JP

Originele titel

Tokyo monogatari

Lengte

136 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Shochiku 100

Yasujiro Ozu, Masaki Kobayashi, Takeshi Kitano: het zijn de grootmeesters van de Japanse cinema. Maar wie weet dat hun werk mogelijk is gemaakt door Shochiku? Eye staat in 2022 stil bij het meer dan honderdjarig bestaan van een van de oudste en grootste filmmaatschappijen van Japan.

Lees meer
campagnebeeld Shochiku 100

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)
still Tokyo Story (Yasujiro Ozu, JP 1953)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op