Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tommy (Ken Russell, GB 1975)

Tommy

Ken Russell / GB, 1975 / 111 min.

De eerste rockmusical in de filmgeschiedenis is een over-the-top muzikale trip door het leven van Tommy, de dove en blinde flipperkampioen die uitgroeit tot aanbeden goeroe. Bewerking van de gelijknamige rockopera van The Who, door flamboyant genie Ken Russell, nu gerestaureerd op 4K.

poster Tommy (Ken Russell, GB 1975)
Tommy Walker is als kind getuige van de moord op zijn biologische vader door zijn moeder en stiefvader. Het trauma laat Tommy doof, blind en, letterlijk, sprakeloos achter – hij wordt het kind dat niemand wil. Wanneer Tommy zich ontpopt als geniale flipperkastspeler, en zelf The Pinball Wizard verslaat, groeit het ongelukkige kind uit tot bewonderde goeroe van wie de massa antwoorden verwacht…

Met Tommy – de eerste rockopera - schreef The Who (Roger Daltrey, Pete Townshend, John Entwistle, Keith Moon) in 1969 geschiedenis, in precies 74 minuten speeltijd.

Regisseur Ken Russell – begin jaren zeventig bekend als ‘maverick’ van de Britse cinema, een man die zijn tomeloze fantasie omzette in barokke beelden – schreef met Pete Townshend het scenario voor de verfilming van het verhaal van de deaf, dumb and blind kid, vertolkt door Roger Daltrey.

Extravaganza

Het resultaat was een visueel rockspektakel dat tegelijkertijd satire was op de status van de rockgoden van de sixties en seventies en hun hysterische fans. Een extravaganza die Russell volledige vrijheid bood in het creëren van beelden bij de songs, bevolkt door personages als Uncle Ernie (Keith Moon), The Pinball Wizard (Elton John) en The Acid Queen (Tina Turner).

Voor de (recente) 4K-restauratie waren het 35mm-interpositief en het 35mm-internegatief (duplicaat van de speelfilm) het uitgangspunt. De restauratie werd verricht door Sony Pictures Entertainment, voor de scan tekende Cineric Inc.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Ken Russell

Productiejaar

1975

Productieland(en)

GB

Originele titel

Tommy

Lengte

111 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

still Tommy (Ken Russell, GB 1975)
still Tommy (Ken Russell, GB 1975)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op