Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still The Mother of All Lies (Asmae El Moudir, MA 2023)

Tomorrow's Classics

IDFA 2023: Tomorrow's Classics

Dit bijzondere verzamelprogramma bestaat uit drie klassiekers van morgen. Een uniek verzamelprogramma met hedendaagse, cinematografische meesterwerken van regisseurs uit de hele wereld.

poster IDFA 2023
Dit bijzondere verzamelprogramma bestaat uit drie klassiekers van morgen. Een uniek verzamelprogramma met hedendaagse, cinematografische meesterwerken van regisseurs uit de hele wereld.

Programma

 • still The Mother of All Lies (Asmae El Moudir, MA 2023)

  The Mother of All Lies

  Op onorthodoxe wijze reconstrueert filmmaker Asmae El Moudir een pijnlijke periode uit de geschiedenis van haar geboorteland Marokko en haar familie. In een door haar vader in miniatuur nagebouwde set van het huis en de buurt waarin ze opgroeide, laat ze haar familie en buren navertellen wat er gebeurde tijdens en na de ‘broodoproer’ in Casablanca in 1981, die keihard door de regering werd neergeslagen. Met name de fragiel uitziende, maar nog altijd bijdehante oma blijkt een belangrijke en niet al te fraaie rol te hebben gespeeld in een tijd van oppressie waarin liquidaties, arrestaties en martelingen aan de orde van de dag waren.

  De intieme, onnatuurlijke setting van de nagebouwde miniatuurbuurt en de vragen van de filmmaker dwingen de hoofdrolspelers de gebeurtenissen te herleven. Dit leidt tot pijnlijke herinneringen, nieuwe inzichten en soms ook tot loutering. In de minutieus nagemaakte huizen en straten, compleet met meubilair, verlichting en personages, komt een vergeten historie tot leven.

 • The Clinic

  In een rommelig hok in Yangon, Myanmar, sloft een vermoeid ogend paar van middelbare leeftijd rond. Overal liggen spullen, een berg pillenstrips ligt lukraak verspreid op een kast. Het hok blijkt een kliniek en de twee blijken gediplomeerde artsen. Daarnaast zijn ze ook creatieve geesten: zij schildert en tekent, hij maakt een speelfilm, en patiënten krijgen naast een reguliere behandeling ook creatieve therapie. Hier geen steriel, efficiënt ziekenhuis vol witte jassen. In plaats daarvan behandelruimtes die weliswaar sjofel ogen, maar waar wel echt tijd en aandacht is voor mensen.

  Geleidelijk zoomt de film verder uit, voor meer politieke context, en wordt duidelijk waarom dit ongewone artsenpaar zoveel mensen in mentale nood ontvangt. Ook toont regisseur Midi Z het maakproces van de politiek gevoelige fictiefilm van de arts, tot aan de première op een internationaal filmfestival. Er wordt niets geduid of uitgelegd, alleen nuchter in beeld gebracht. In combinatie met de bij vlagen bezwerende soundtrack en de dromerige, desoriënterende sfeer resulteert dit in een bedwelmende, opmerkelijke kijkervaring.

 • IDFA 2023 Knits Island 3

  Knit’s Island

  Een uitzonderlijk filmische en beschouwelijke documentaire, geheel opgenomen in een virtuele omgeving. Knit’s Island speelt zich af in een rurale gamewereld die tegelijk indrukwekkend realistisch is en er griezelig nét naast zit. Wat is nog ‘echt’ in dit virtuele bestaan, dat in de toekomst waarschijnlijk voor steeds meer mensen belangrijk zal worden? Met die vraag gaan de filmmakers op pad in de dunbevolkte 250 vierkante kilometer van deze game.

  Ze treffen er zombies aan, ontwijken beschietingen en spreken een enigszins beangstigend gezelschap dat er louter op uit is zoveel mogelijk andere deelnemers te doden. Maar vooral ontmoeten ze spelers die hier honderden, duizenden uren doorbrengen met ronddwalen, het verbouwen van voedsel en het vormen van gemeenschappen. “Soms verwar ik mijn digitale herinneringen met die in real life”, zegt iemand. “Deze virtuele natuur doet me denken aan mijn thuisland Australië”, zegt iemand anders vanuit Berlijn. Zo vervagen gaandeweg de grenzen tussen rollenspel en werkelijkheid, wat nog wordt versterkt als de Covidlockdowns de videogame voor veel spelers tot hun belangrijkste ‘buitenwereld’ maken.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

278 min.

Onderdeel van

IDFA 2023

Documentaireliefhebbers kunnen donderdag 9 tot en met zondag 19 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 36ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2023
IDFA 2023 Knits Island 3
still The Mother of All Lies (Asmae El Moudir, MA 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

 • 8 juni — 29 september 2024

  Albert Serra

  Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op