Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Tonio 36000435 st 6 s high

Tonio

Paula van der Oest / NL, 2016 / 100 min.

Paula van der Oest verfilmde de gelijknamige roman van A.F. Th. van der Heijden, met Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters in de hoofdrollen. Tonio getuigt van een persoonlijk drama: een schrijver en zijn vrouw verliezen hun enige kind, de begaafde Tonio, bij een verkeersongeluk.

Tonio 36000435 ps 1 s high

Het was een schok, de dood van de 21-jarige zoon van Adri van der Heijden en Mirjam Rotenstreich. Op Eerste Pinksterdag 2010 werd hij geschept door een auto, na een avond uit met vrienden. Van der Heijden schreef vervolgens de roman Tonio over het grootste verlies van zijn leven.

Het boek – er werden meer dan tweehonderdduizend exemplaren van verkocht – werd bekroond met de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, de auteur kreeg de P.C. Hooftprijs.

radeloze queeste

Regisseur Paula van der Oest (Lucia de B., Black Butterflies) zette zich tactvol aan de verfilming van het uit het leven gegrepen verhaal, met Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters in de hoofdrollen.

Terwijl Mirjam vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: schrijven. Op twee vragen zoekt hij antwoord: wat gebeurde er met Tonio in zijn laatste uren en dagen, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? De schrijver reconstrueert het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.

“Van een in Nederland zelden vertoond niveau...Paula van der Oest verdient grote lof...fenomenale Rifka Lodeizen...intense film die alles uit de kast haalt... (***** NRC Handelsblad)

“ …prachtige scenario…vakkundig…prachtige scènes…overtuigt…Rifka Lodeizen is prachtig…Pierre Bokma, in de rol van zijn leven…wonderlijk hoopvol en troostrijk…Van der Oest glansrijk in haar missie slaagt…tedere, genadige, sfeerrijke, ontroerende, niet sentimentele film… (**** Het Parool)

“Verpletterend…heel ingetogen…uiterst genuanceerd…ontroerende drama, terecht verkozen tot de Nederlandse Oscarinzending van dit jaar, heeft juist dankzij die subtiele aanpak enorm aan impact gewonnen. (****1/2 De Telegraaf)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul languageThis movie contains scenes with alcohol and/or drug use

Regisseur

Paula van der Oest

Productiejaar

2016

Productieland(en)

NL

Originele titel

Tonio

Lengte

100 min.

Taal

Dutch

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Onderdeel van

Women Make Film

Vorig jaar presenteerde Eye het filmprogramma Women Make Film, een alternatieve versie van de filmgeschiedenis met vrouwen in de hoofdrol. Vrouwen speelden vanaf de begintijd van de cinema een belangrijke rol. Ze stonden achter de camera, regisseerden en waren soms ook producent.

Lees meer
campagnebeeld Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)
Tonio 36000435 st 9 s high 0
Tonio 36000435 st 8 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op