Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)

Torus Scores Stalker

In Tarkovski's tweede sciencefictionfilm na Solaris (1972) volgen we drie mannen op hun expeditie naar en door de 'Zone', een door de overheid afgesloten gebied dat naar verluidt restanten herbergt van buitenaards bezoek. Stalker, misschien wel de beroemdste van Tarkovski's films, werd van een nieuwe score voorzien door electrocomponist Torus. 

poster Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)

Het doel van de reis is de 'Kamer' waar de diepste wensen van de bezoekers vervuld kunnen worden. Nadat een gids (de 'stalker' uit de titel) hen veilig naar de mysterieuze plek heeft geloodst, worden twee reizigers, een professor en een schrijver, vooral met zichzelf geconfronteerd.

profetisch

Wie mocht denken dat Stalker een avonturenfilm is, komt bedrogen uit. Dat wil zeggen: de kijker die zich openstelt voor het trage tempo van de film, staat een heel ander soort avontuur te wachten. 'Een reis door het menselijk bewustzijn', zoals een recensent van Trouw schreef. Profetisch leek de film ook, toen een kernramp het Oekraïense Tsjernobyl zeven jaar later herschiep in een gebied dat akelig veel op de 'Zone' leek. Pure fictie en bijna even angstaanjagend is trouwens de sterk door Stalker beïnvloede Netflix-film Annihilation uit 2018.

abstract schilderij

Na een uitverkochte première in Melkweg Cinema tijdens ADE, voert electro-artiest Torus nu ook zijn nieuwe score op voor Eye on Sound. De muzikant, die zich beweegt op het snijvlak van ambient en dance, over de regisseur: 'Tarkovski heeft een hele intuïtieve benadering van het medium film die me erg aanspreekt. Het is bijna alsof je kijkt naar hoe een abstract schilderij voor je neus geschilderd wordt, waarbij je als kijker net zo weinig weet van wat er vervolgens gaat gebeuren als de regisseur.'

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Tales of the Future

Met Eye on Sound: Tales of the Future laat Eye de invloed van de synthesizer op filmmuziek en sounddesign horen. Tales of the Future verhaalt hoe de synthesizer uitgroeide tot onmisbaar instrument in de filmmuziek.

Lees meer
campagnebeeld Eye on Sound: Tales of the Future
still Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)
still Stalker (Andrej Tarkovski, SU 1979)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op