Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Totziens st3

Tot ziens

Heddy Honigmann / NL, 1995 / 110 min.

Heddy Honigmann ontving onlangs de Prins Bernhard Cultuur Prijs voor haar hele oeuvre. Film NL blikt terug met drie films, waaronder Tot ziens, Honigmanns speelfilm over een onmogelijke liefde. Johanna ter Steege kreeg er de Bronzen Luipaard voor van het Locarno-filmfestival.

Totziens ps

Hij is een sportjournalist, zij is een onderwijzeres. Hij is getrouwd, zij is alleenstaand. Hij heet Jan, zij heet Laura. Wanneer de twee elkaar ontmoeten op de ijsbaan slaat de vonk ogenblikkelijk over: de volgende uren worden in bed doorgebracht, de erotiek is zinderend en gepassioneerd. Jan houdt van twee vrouwen en wil zijn huwelijk niet opgeven; Laura wil bij Jan zijn, maar blijft alleen. De alles verterende passie – door Honigmann intens en sensueel weergegeven – drijft de twee jaar na jaar in elkaars armen.

Tot ziens was de tweede speelfilm van Heddy Honigmann (1951, Lima), die daarvoor Hersenschimmen (1988) had geregisseerd en als documentairemaker bekendheid verwierf met Metaal en melancholie (1994), een portret van de taxichauffeurs in haar geboortestad. Hoofdrolspeelster Johanna ter Steege won voor haar vertolking van de vrouwenrol de Bronzen Luipaard van het Locarno-filmfestival.

nagesprek op 18 december

Regisseur Heddy Honigmann is aanwezig bij de voorstelling om te vertellen over de totstandkoming en achtergronden van de film. Mart Dominicus (adviseur scenario en montage bij Tot ziens) zal na afloop in gesprek gaan met Heddy Honigmann en actrice Johanna ter Steege.

Details

Regisseur

Heddy Honigmann

Productiejaar

1995

Productieland(en)

NL

Originele titel

Tot ziens

Lengte

110 min.

Drager

35mm

Totziens st1
Totziens st2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op