Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Sander Burger / NL, 2022 / 93 min.

Familiefilm over een stoer meisje, onvoorwaardelijke vriendschap en een klein beetje magie. De elfjarige Ama begint aan een zwerftocht door Rotterdam wanneer haar Senegalese familie dreigt te worden uitgezet.

poster Totem (Sander Burger, NL 2022)

De elfjarige stoere Ama woont al haar hele leven in Rotterdam. Haar familie heeft geen Nederlands paspoort, waardoor ze, als iemand erachter komt, terug zouden moeten naar Senegal. Maar Ama voelt zich helemaal Nederlands. Ama’s grootste droom is net zo’n goede zwemster te worden als Ranomi Kromowidjojo, en brengt daarom het grootste deel van haar tijd door in het zwembad, samen met haar beste vriend Thijs.

Op een avond worden haar moeder en broertje Abi gearresteerd. Ama weet uit handen van de politie te blijven en gaat op zoek naar haar vader die nachtdienst heeft. Zo begint ze aan haar zwerftocht door Rotterdam, waarbij ze onverwachts gezelschap krijgt van een gigantisch stekelvarken. Met hulp van een spirituele verhalenverteller leert Ama meer over haar Senegalese wortels en de waarde van haar totemdier, haar beschermer en gids, die ze Totem noemt en die haar al die tijd iets duidelijk probeert te maken.

In Totem vertelt Gouden Kalf-winnaar Sander Burger een verhaal dat we vaak in het nieuws voorbij zien komen. Maar voor veel mensen is dit geen nieuwsbericht, maar werkelijkheid. Tegelijkertijd is Totem ook gewoon een fijne familiefilm, die niet alleen gaat over asielzoekers, maar ook over een stoer meisje, onvoorwaardelijke vriendschap en een klein beetje magie.

Voorfilm: Climate Clips (5’) NL ondertiteld

Tijdens het programma Cinema Ecologica (13 oktober t/m 6 november) zijn vooraf aan deze film drie Climate Clips te zien. De clips zijn gemaakt door Gloire uit DR Congo, Juliana uit Brazilië en Schande uit India. In de clips delen de kinderen hun liefde voor de natuur, hun zorgen over het klimaat en hun oplossingen. Bekijk meer Climate Clips op www.climateclips.org

Totem in de pers

...sterk...geëngageerd...spannend...aantrekkelijk...mooi...prima... (**** NRC Handelsblad)

...rotsvast...overtuigende, speelse acteerwerk... (Film van de Week, Het Parool)

...speciaal...aansprekend...gevoelig...spannend...bijzonder...heerlijk...aanstekelijk... enerverend...aangrijpend...prachtig...dynamisch...sprekend...overtuigend... (De Filmkrant)

Details

This movie is suitable for all agesThis movie contains foul language

Regisseur

Sander Burger

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Totem

Lengte

93 min.

Taal

Nederlands, Engels

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch, Subcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Totem (Sander Burger, NL 2022)
still Totem (Sander Burger, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op