Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Touki bouki 1

Touki Bouki

Djibril Diop Mambéty / SN, 1973 / 88 min.

Gerestaureerd in 2008 door The World Cinema Foundation bij Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata ism de familie van Djibril Diop Mambéty.

Poster touki bouki

De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty, schonk de Afrikaanse cinema een nieuwe identiteit, door de invloeden van lokale tradities te mengen met de vormexperimenten van de Franse nouvelle vague en de beeldtaal van de Amerikaanse film.

ode aan Godard

Het verhaal over een jong rebels koppel in Dakar dat plannen maakt om op de motor naar Parijs te vertrekken, is een nauwelijks verholen ode aan Jean-Luc Godard, maar de aandacht voor de lokale elementen zoals de traditie van de “griot” (verhalenverteller) en de sterke verankering in de inheemse stedelijke cultuur, zorgen ervoor dat dit ondanks de vele filmische verwijzingen toch een film is met een eigen handtekening.

duizelingwekkend

Daarnaast is Touki Bouki ook een film die met veel verve het duizelingwekkende cinematografisch talent van zijn maker illustreert. Mambéty verbluft met zijn virtuoze montage, bruisend energieke cameravoering en zijn tableaus in adembenemende kleuren, een element dat in alle glorie hersteld is in deze uitstekende restauratie.

Eye vertoont de restauratie (Cineteca di Bologna / Martin Scorsese's World Cinema Foundation), gemaakt op basis van de originele 35mm camera- en geluidsnegatieven, geschonken door Mambéty's zoon Teemour.

Mariët Bakker, oprichter van Africa in the Picture, leidt de voorstelling van 3 september (19.15) in.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Djibril Diop Mambéty

Productiejaar

1973

Productieland(en)

SN

Originele titel

Touki Bouki

Lengte

88 min.

Taal

Wolof, Arabisch, Frans

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Touki bouki 2
Touki bouki 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op