Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still 1 0

Train to Busan

Sang Ho Yeon / KR, 2016 / 118 min.

De eerste zombiefilm van Zuid-Koreaanse makelij ging vorig jaar in première in Cannes. Sindsdien trekt de film drommen publiek: ruim tien miljoen mensen kwamen al kijken naar de mengeling van zombie-splatter, sociale kritiek, snelle actie en visueel verbijsterende special effects.  

Train to busan 93010014 ps 1 s high

Zuid-Korea staat bekend om zijn betaalbare hightechproducten, hypermoderne industrie en voorliefde voor oude tradities. Het is een land waar rangen en standen nog gelden en waar corruptie de top van politiek en zakenleven heeft geïnfecteerd.

Regisseur Sang-ho Yeon brengt al deze elementen samen in de energieke horror- en actiefilm Train to Busan, die lijkt te raken aan topics als de geheimzinnige MERS-epidemie van 2015 en de ook in Azië snel groeiende economische ongelijkheid.

overleven

Financieel adviseur Seok-woo, een hardvochtige zakenman, reist met zijn dochter Su-an in de hogesnelheidstrein naar Busan, waar Su-an”s gescheiden moeder wacht. Precies op het moment van vertrek wordt het station overspoeld door zombies. De passagiers moeten vechten voor hun leven, er ontstaan twee kampen: de elite van zakenmannen die gewend is te commanderen en de zwakken: ouderen, kinderen en zwangere vrouwen. De zombies echter opereren democratisch: mensenvlees is mensenvlees…

Train to Busan markeert de nog steeds groeiende populariteit van het Koreaanse horrorgenre, dat rust op een volkstraditie van spook- en gruwelverhalen. Titels als Phone (2002), A Tale of Two Sisters (2003) en The Host (2006) gingen aan Yeon Sang-ho”s blockbuster-succes vooraf.

EYE draait ook Yeons prequel Seoul Station.

“…kundig gemaakt…met veel humor doorspekt… (**** NRC Handelsblad)

“…een van de opwindendste actiefilms van het jaar…heel effectief…inventief…geestig…Een absolute aanrader voor de liefhebbers. (**** Algemeen Dagblad)

“...koortsachtige spanning, spektakel en horror…buitengewoon geslaagde genrefilm… (**** De Telegraaf)

Details

Regisseur

Sang Ho Yeon

Productiejaar

2016

Productieland(en)

KR

Originele titel

Busanhaeng

Lengte

118 min.

Taal

Korean

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP - encrypted

Still 3
Still 7
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op