Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Trained to See Three Women and the War

Trained to See – Three Women and the War

Luzia Schmid / DE, CIV, 2022 / 106 min.

Inspirerend portret van Margaret Bourke-White, Martha Gellhorn en Lee Miller; drie baanbrekende (foto)journalisten die geschiedenis schrijven door als eerste vrouwelijke correspondenten verslag te doen van de Tweede Wereldoorlog.

poster IDFA 2022

Tijdens de Tweede Wereldoorlog mochten voor het eerst ook vrouwen werken als oorlogscorrespondent. Aan de hand van verslagen, brieven en dagboekfragmenten schetst filmmaker Luzia Schmid een persoonlijk portret van drie onverschrokken vrouwen en hun unieke pogingen de oorlog te duiden.

Margaret Bourke-White, Martha Gellhorn en Lee Miller hadden al een indrukwekkende staat van dienst, en voor hen was het vanzelfsprekend dat ze zich richting het slagveld zouden begeven. Maar wat aanvankelijk vooral leuk en spannend lijkt, wordt naarmate de oorlog voortduurt frustrerender. Nukkige echtgenoten (onder wie Ernest Hemingway) liggen dwars, de gruwelijkheden nemen toe en ook op professioneel vlak ondervinden zij tegenwerking. Zo raakt Bourke-White haar perskaart kwijt en wordt Miller gearresteerd, omdat ze als vrouw niet aan het front mag zijn.

Schmid, die naast persoonlijke correspondentie ook archiefbeelden gebruikt (waarvan sommige nooit eerder vertoond zijn), schept een inspirerend beeld van drie wegbereiders, die voor vrouwen onontgonnen gebied betraden en met hun legerlaarzen midden in de wereldgeschiedenis stonden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Luzia Schmid

Productiejaar

2022

Productieland(en)

DE, CIV

Lengte

106 min.

Taal

English

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op