Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Training Day (Antoine Fuqua, US 2001)

Training Day

Antoine Fuqua / US, 2001 / 120 min.

Narcoticarechercheur Alonzo Harris (Denzel Washington) doorkruist de probleemwijken van Los Angeles. Hij kent iedereen, van hosselaar tot topdealer, en iedereen kent hem. Agent-in-opleiding Jake Hoyt (Ethan Hawke) leert dat de grens tussen correct en corrupt dun is, zéér dun. Washington won als tweede zwarte acteur ooit de Oscar voor Beste Acteur.

poster Training Day (Antoine Fuqua, US 2001)
Training Day spitst zich toe op een verhaal dat in de Amerikaanse media al lang de rondte doet. Het korps LAPD zou behalve racistisch ook zwaar corrupt zijn. De door de wol geverfde, zwarte narcoticarechercheur Alonzo Harris lijkt levend bewijs te zijn van het tweede deel van de beschuldiging; in zijn omgang met de witte ‘rookie’ Jake lijken de rollen subtiel omgekeerd.

Alonzo doet er alles aan om Jake in te palmen, onder druk te zetten en op de harde werkelijkheid van de drugswereld te wijzen; Alonzo is intelligent, een man met flair en charisma die iedereen voor z’n karretje weet te spannen. En dat karretje rijdt op twee sporen: die van law & order en die van profijtelijke criminaliteit, indachtig Harris’ filosofie dat ‘wie een wolf wil vangen een wolf moet zijn’.

Antoine Fuqua’s derde lange speelfilm – eerder was hij vooral bekend als regisseur van videoclips van zwarte artiesten (Prince, Coolio, Stevie Wonder) – werd geprezen als spannende ‘buddy cop’-film; Denzel Washington, rolmodel voor de zwarte gemeenschap in Amerika, won de Oscar voor Beste mannelijke hoofdrol, als eerste zwarte acteur na Sidney Poitier in 1963. Bijrollen waren er voor Snoop Dogg en Dr. Dre.

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains foul languagePersons under 16 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Antoine Fuqua

Productiejaar

2001

Productieland(en)

US

Originele titel

Training Day

Lengte

120 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Sidney Poitier & Denzel Washington

Sidney Poitier was Denzel Washingtons grote voorbeeld. De acteurs waren goede vrienden, maar speelden nooit samen in een film. In dit zomerprogramma brengt Eye ze voor het eerst bij elkaar door hun beste films op het grote doek te laten zien.

Lees meer
still In the Heat of the Night (Norman Jewison, US 1967)
still Training Day (Antoine Fuqua, US 2001)
still Training Day (Antoine Fuqua, US 2001)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op