Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Still Travesti Odyssey 1

Travesti Odyssey

Nicolas Videla / CL, AR, 2021 / 96 min.

Het laatste optreden van de even onderhoudende als activistische travestieshow Cabaret Travesía Travesti viel samen met het Chileense oproer van oktober 2019. Waarom stopte het kleurrijke gezelschap, waar filmmaker Nicolás Videla zelf bij zat?

poster IDFA 2021

Toen de Chileense regering in oktober 2019 de metrokaartjes duurder wilde maken, was dat het startschot voor dagenlange, felle protesten. In deze roerige periode werd voor de laatste keer Cabaret Travesía Travesti opgevoerd, een radicale travestieshow die niet alleen onderhoudend en hilarisch was, maar ook messcherp en uitermate politiek. Schaars gekleed, op torenhoge hakken en oogverblindend mooi opgemaakt, maakten Maraca Barata, Anastasia María Benavente en Amnesia Letal korte metten met de machtsstructuren en historische erfenis die de transgemeenschap marginaliseren en tot doelwit maken van (vaak dodelijk) geweld.

Filmmaker Nicolás Videla – ’s nachts beter bekend als Amnesia Letal – brengt met Travesti Odyssey niet alleen een ode aan zijn gezelschap, maar onderzoekt ook hoe het bezweek aan onderlinge verschillen. In een kleurrijke collage waarin beelden van optredens, interviews en archiefbeelden in elkaar overlopen roept de film een vitaal beeld op van activistische, complexe karakters. Ondertussen benadrukt hij hoe belangrijk het is dat de transgemeenschap opstaat als de verteller van haar eigen verhalen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Nicolas Videla

Productiejaar

2021

Productieland(en)

CL, AR

Lengte

96 min.

Taal

Spanish

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Travesti Odyssey 2
Still Travesti Odyssey 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op