Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Triangle of Sadness (Ruben Östlund, SE/DE/FR/DK 2022)

Triangle of Sadness

Bekijk trailer

Ruben Östlund / SE, FR, GB, DE, 2022 / 147 min.

Modellen Carl en Yaya, uitgenodigd voor een cruise, vermaken zich met een bont gezelschap superrijken. Een schipbreuk gooit de levens van de passagiers echter volkomen door elkaar. Winnaar Gouden Palm Cannes, glansrol voor Woody Harrelson als alcoholistische, Marx-citerende kapitein.

poster Triangle of Sadness (Ruben Östlund, SE/DE/FR/DK 2022)

Ze liggen mooi te wezen en bruinen gratis bij op een luxecruiseschip op uitnodiging van een van de superrijken uit de jetset: Carl en Yaya worden verwend en werken tegelijkertijd aan hun relatie.

Bij het captains dinner maken ze kennis met de ‘filthy rich’, onder wie een Russische oligarch, een Brits echtpaar dat rijk is geworden met de verkoop van mijnen, en de kapitein die zijn linkse idealen verdrinkt in rivieren drank. Een zware storm leidt tot schipbreuk, de overlevenden moeten zich redden op een eiland – al snel raken de sociale verhoudingen volkomen omgedraaid.

Obsessie met schoonheid

Ruben Östlunds zesde speelfilm – eerder werd hij gelauwerd voor producties als The Square en Involuntary – is zowel inktzwarte satire als een studie van de hedendaagse (klassen)maatschappij.

Östlund is gefascineerd door onze obsessie met schoonheid en rijkdom en de economische voordelen die daaruit voortvloeien. Na de ramp zijn het echter de ‘gewone’ mensen van benedendeks die weten hoe te overleven: wie kan vissen en een vuurtje stoken heeft geen geld nodig.

Voor de titel van zijn nieuwste film liet Östlund zich inspireren door een ontmoeting met een plastisch chirurg. Die vertelde een vriendin dat ze een verontrustend diepe frons in haar voorhoofd had, de zogeheten ‘triangle of sadness’. Met een spuitje botox was dat probleem “in 15 minuten opgelost”, liet de medicus vlotjes weten.

...De bulderlach...Het vileine grinniken...Het fijne glimlachje...Triangle of Sadness heeft ze allemaal: tweeënhalf uur vliegen voorbij...absurditeit van Monty Python-kaliber...spitsvondige verkenning...Een heel grappige komedie met veel om op na te kauwen – zeer geschikt voor Kerstmis dus. (***** NRC Handelsblad)

...geniale Triangle of Sadness...heerlijk...even intelligent en gelaagd als toegankelijk en hilarisch, verdient meer grote doeken...Hilarisch...geweldige rol... (***** Algemeen Dagblad)

…sterk gecomponeerde pièce de résistance…Gelaagd…uiterst gedetailleerde uitwerking…geslaagd…geestig…knap…urgent…hilarisch…Niet te missen... (De Filmkrant, **** Ronald Rovers)

Details

This movie contains scenes of violenceThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains scenes of explicit discriminationPersons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

Ruben Östlund

Productiejaar

2022

Productieland(en)

SE, FR, GB, DE

Originele titel

Triangle of Sadness

Lengte

147 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Triangle of Sadness (Ruben Östlund, SE/DE/FR/DK 2022)
still Triangle of Sadness (Ruben Östlund, SE/DE/FR/DK 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op