Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Triptych (Ali Khamraev, SU 1978)

Triptych

Ali Khamraev / SUHH, 1978 / 74 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. Het stijlvolle Triptych verbindt de verhalen van drie vrouwen die worstelen met de beperkingen van tradities in het Oezbekistan van na de Tweede Wereldoorlog.

poster Triptych (Ali Khamraev, SU 1978)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over Triptych: 'Een jonge vrouw wordt verlaten door haar man en probeert te overleven een in klein dorp, in een Sovjetsetting met communistische organisaties. Het is een film over vrouwen, en tegelijkertijd hoor je de politieke stem die het werk van Khamraev definieert. Hij is een grote inspiratiebron voor mij: wie het werk van Ali Khamraev ziet, zal mijn eigen werk beter begrijpen.'

'Hij is van een generatie filmmakers die een stijl ontwikkelde tijdens de dooi van Chroesjtsjov, en bracht Oezbeekse film echt tot leven. Hij is niet alleen belangrijk voor Centraal-Azië, maar voor cinema in algemene zin. Ik ben heel blij dat zijn films in Eye draaien, want het is een kwestie van tijd tot zijn werk herontdekt wordt en het is belangrijk deze filmmakers te vieren, nu ze er nog zijn.’

Op 21 maart is Ali Khamraev te gast bij Eye voor een gesprek met Saodat Ismailova. Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ali Khamraev

Productiejaar

1978

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Triptikh

Lengte

74 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op