Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Trois couleurs: Blanc (Krzysztof Kieslowski, PL/CH/FR 1994)

Trois couleurs: Blanc

Krzysztof Kieslowski / PL, CH, FR, 1994 / 92 min.

Kieslowski's tweede deel van zijn verpletterende trilogie over vrijheid, gelijkheid en broederschap is een zwarte komedie waarin de kleur wit overheerst. Een Poolse kapper zint op wraak nadat hij gedumpt is door zijn vrouw (Julie Delpy). Winnaar Zilveren Beer Berlijn.

poster Trois couleurs: Blanc (Krzysztof Kieslowski, PL/CH/FR 1994)

Van Krzysztof Kieslowski (1941 - 1996) brengt distributeur Cherry Pickers dit jaar vier digitaal (4K) gerestaureerde films uit: La double vie de Véronique (1992) en de Trois couleurs-trilogie (1993-1994), geïnspireerd op de kleuren van de Franse vlag.

De drie afleveringen, getiteld ‘Bleu’, ‘Blanc’ en ‘Rouge’, zijn geraffineerde, associatieve meditaties op de kernwaarden van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Juliette Binoche, Julie Delpy en Irène Jacob spelen afwisselende de vrouwelijke hoofdrollen. In Trois couleurs: Blanc speelt Julie Delpy een vrouw die haar man Karol – een Poolse kapper – aan de kant schuift.

Karol komt zonder geld en paspoort op de straten van Parijs terecht. Alles lijkt verloren totdat hij een mede-Pool ontmoet die Karol op ingenieuze wijze in een koffer terug naar Warschau smokkelt. Daar is Karol vastbesloten om wraak te nemen op zijn ex-vrouw.

Donker en subliem

Blanc is zowel een prikkelende donkere komedie over de economische ongelijkheden van Oost- en West-Europa, als een sublieme mijmering over ontspoorde liefde. Blanc is is zo de meest speelse en ook de meest ruige van Kieślowski's Trois couleurs-trilogie.

Die drie verhalen over liefde en verlies werd destijds ontvangen als een hoogtepunt in de arthousefilm van de jaren negentig. Vol raadselachtige schoonheid en rake psychologie portretteert Kieslowski een groep onderling verbonden mensen wier leven diepgaand verstoord worden, gevat in bedwelmend camerawerk.

De pers over Trois couleurs

...films die de wereld weer wilden laten hopen...voelend gefilmde vrouwenportretten waarmee hij als man een voorloper van de female gaze werd. Grote werken met grote thema’s...in hun volle kleurenpracht gerestaureerd...Vergeet het Lord of the Rings-drieluik, het originele Star Wars-drietal en de drie Back to the Future-films: Bleu, Blanc, Rouge is de ultieme filmtrilogie. (NRC Handelsblad)

...fraai...oogstrelende camerawerk... (De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1994

Productieland(en)

PL, CH, FR

Originele titel

Trois couleurs: Blanc

Lengte

92 min.

Taal

Polish, French, English

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still Trois couleurs: Blanc (Krzysztof Kieslowski, PL/CH/FR 1994)
still Trois couleurs: Blanc (Krzysztof Kieslowski, PL/CH/FR 1994)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op