Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Trois couleurs: Bleu (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1993)

Trois couleurs: Bleu

Krzysztof Kieslowski / FR, PL, CH, 1993 / 99 min.

In het verpletterende eerste deel van Kieślowski's trilogie is Juliette Binoche op de toppen van haar kunnen als Julie, een vrouw die haar leven in een ander daglicht ziet staan na de tragische dood van haar man en jonge dochter. Winnaar Gouden Leeuw Venetië.

poster Trois couleurs: Bleu (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1993)

Van Krzysztof Kieslowski (1941 - 1996) brengt distributeur Cherry Pickers dit jaar vier digitaal (4K) gerestaureerde films uit: La double vie de Véronique (1992) en de Trois couleurs-trilogie (1993-1994), geïnspireerd op de kleuren van de Franse vlag.

De drie afleveringen, getiteld ‘Bleu’, ‘Blanc’ en ‘Rouge’, zijn geraffineerde, associatieve meditaties op de kernwaarden van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Juliette Binoche, Julie Delpy en Irène Jacob spelen afwisselende de vrouwelijke hoofdrollen. In Trois couleurs: Blue speelt Binoche een vrouw die haar kind en man – een componist – bij een auto-ongeluk verliest.

Julie probeert een nieuwe start te maken, weg van haar landhuis en haar would-be minnaar, maar ontdekt als snel onaangename feiten over het leven van haar man. Dankzij de muziek die haar blijft omringen, leert Julie langzaam weer hoe te leven.

Bevrijding

Blue is meer dan alleen een zinderende film over verdriet; het is ook een verhaal van bevrijding, wanneer Julie probeert het verleden van zich af te schudden nadat ze de waarheid over haar echtgenoot onder ogen ziet. Blue is ook een overweldigende zintuiglijke ervaring, prachtig geschoten door Sławomir Idziak en met een buitengewone opera-score van Zbigniew Preisner. Winnaar Gouden Leeuw en Beste Actrice in Venetië 1993.

...ontroerend...geweldige cinematografie... (NRC Handelsblad)

...niets aan zeggingskracht verloren...prachtig...wat na dertig jaar vooral opvalt, is hoeveel zeggingskracht het verhaal nog altijd heeft, hoe goed Binoche is, en hoe wonderlijk mooi cameraman Slawomir Idziak Kieslowski’s ideeën wist te verbeelden. Met andere woorden: ga vooral kijken. (De Volkskrant)

De pers over Trois couleurs

...films die de wereld weer wilden laten hopen...voelend gefilmde vrouwenportretten waarmee hij als man een voorloper van de female gaze werd. Grote werken met grote thema’s...in hun volle kleurenpracht gerestaureerd...Vergeet het Lord of the Rings-drieluik, het originele Star Wars-drietal en de drie Back to the Future-films: Bleu, Blanc, Rouge is de ultieme filmtrilogie. (NRC Handelsblad)

...fraai...oogstrelende camerawerk... (De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1993

Productieland(en)

FR, PL, CH

Originele titel

Trois couleurs: Bleu

Lengte

99 min.

Taal

Frans, Roemeens, Pools

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still Trois couleurs: Bleu (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1993)
still Trois couleurs: Bleu (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1993)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op