Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Trois couleurs: Rouge (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1994)

Trois couleurs: Rouge

Krzysztof Kieslowski / FR, PL, CH, 1994 / 99 min.

Trois Couleurs: Rouge was de laatste film van de grote regisseur Krzysztof Kieslowski, die overleed in 1996. Jean-Louis Trintignant en Irène Jacob schitteren als de nurkse oud-rechter en het jonge fotomodel die onverwachts bevriend raken. Nu te zien in de 4K-restauratie. 

poster Trois couleurs: Rouge (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1994)
Van Krzysztof Kieslowski (1941 - 1996) brengt distributeur Cherry Pickers dit jaar vier digitaal (4K) gerestaureerde films uit: La double vie de Véronique (1992) en de Trois couleurs-trilogie (1993-1994), geïnspireerd op de kleuren van de Franse vlag.

De drie afleveringen, getiteld ‘Bleu’, ‘Blanc’ en ‘Rouge’, zijn complexe, associatieve meditaties op de kernwaarden van de Franse Revolutie: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Juliette Binoche, Julie Delpy en Irène Jacob spelen afwisselende de vrouwelijke hoofdrollen, in Trois couleurs: Rouge is Jean-Louis Trintignant de tegenspeler van Jacob.

Rouge is een fabel over de op het eerste gezicht onmogelijke vriendschap tussen een gepensioneerde rechter (Trintignant) en het jonge fotomodel Valentine. De rechter brengt zijn dagen door met het bespioneren van zijn buren, van wie hij de telefoongesprekken afluistert, en het terugkijken op zijn leven: een grote liefde verliet hem, sindsdien koestert hij een wrok tegen de wereld.

Gestileerde parabel

Valentine rijdt de hond van de rechter aan en dringt door in het leven van de oudere man; ondanks het grote leeftijdsverschil lijken de twee veel in elkaar te herkennen. Parallel is er het verhaal van de jonge rechtenstudent Auguste aan de overkant van de straat die door de rechter wordt afgeluisterd, en die vlak in de buurt van Valentine woont. Toch hebben de twee elkaar nooit ontmoet.

Rouge is een – rood gefilterde, sterk gestileerde – parabel over de rol van het toeval, de wendingen die een leven kan nemen en de idee dat sommige zaken zijn voorbestemd. De ‘broederschap’ tussen de rechter en het model zou zelfs liefde kunnen zijn tussen twee gelijkgestemde zielen.

De pers over Trois couleurs

...films die de wereld weer wilden laten hopen...voelend gefilmde vrouwenportretten waarmee hij als man een voorloper van de female gaze werd. Grote werken met grote thema’s...in hun volle kleurenpracht gerestaureerd...Vergeet het Lord of the Rings-drieluik, het originele Star Wars-drietal en de drie Back to the Future-films: Bleu, Blanc, Rouge is de ultieme filmtrilogie. (NRC Handelsblad)

...fraai...oogstrelende camerawerk... (De Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Krzysztof Kieslowski

Productiejaar

1994

Productieland(en)

FR, PL, CH

Originele titel

Trois couleurs: Rouge

Lengte

99 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

De films van Kieślowski

De Poolse regisseur Krzysztof Kieślowski brak internationaal door met de tiendelige filmserie Dekalog, waarin hij de betekenis van de Tien Geboden voor de moderne mens onderzocht.

Lees meer
campagnebeeld De Films van Kieslowski
still Trois couleurs: Rouge (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1994)
still Trois couleurs: Rouge (Krzysztof Kieslowski, FR/PL/CH 1994)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op