Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Tulpan (Sergei Dvortsevoy, DE/KZ/PL/CH/RU 2008)

Tulpan

Sergei Dvortsevoy / DE, KZ, PL, CH, RU, 2008 / 100 min.

Saodat Ismailova kiest bij haar tentoonstelling in Eye films die haar hebben geïnspireerd. Tulpan is een betoverende mix van subtiele humor, documentaire en wonderschone landschapsbeelden van de imposante Hongersteppe in Kazachstan, vol uitgestrekte, zanderige vergezichten.

poster Tulpan (Sergei Dvortsevoy, DE/KZ/PL/CH/RU 2008)

Speciaal voor haar tentoonstelling 18,000 Worlds selecteerde Saodat Ismailova films die een beeld geven van de onderbelichte maar bijzondere filmgeschiedenis van Centraal-Azië. Filmmakers moesten zich er lange tijd verhouden tot de Sovjetideologie. Daarbinnen vonden ze eigen manieren om hun landen, verhalen en cultuur in beeld te brengen. Het bracht bijzonder cinema-erfgoed voort, waarvan een groot deel nauwelijks te zien is geweest buiten de Sovjet-Unie. Dit filmprogramma is een ode aan de inspirerende filmmakers uit de regio die, ondanks alle uitdagingen, altijd films zijn blijven maken.

Saodat Ismailova over Tulpan: ‘Je kunt niet níet van deze film houden – er zijn zo veel mooie en grappige momenten. Met een geweldig oog observeert Sergej Dvortsevoj het leven van nomaden in Kazachstan, waarbij hij met veel niet-professionele acteurs werkt. Hij is bekend bij een internationaal publiek, maar zijn films zijn altijd aan Centraal-Azië gewijd.’

Over de film

Asa keert na zijn militaire dienst terug naar zijn zus en haar man, die als nomaden schapen hoeden. Zijn grootste droom, een eigen kudde, kan pas uitkomen als Asa een vrouw heeft gevonden. Maar de enige vrouw in de weidse omtrek is Tulpan, en zij heeft andere plannen. Tulpan wil gaan studeren in de hoop op een beter leven, ver van de steppe. Daarbij vindt ze dat Asa te grote oren heeft. Maar Asa blijft proberen.

Regisseur Sergej Dvortsevoj, documentairemaker van origine, legt op het nippertje een verdwijnende cultuur vast, opgeluisterd door een Chaplinesk gevoel voor humor. Hij bivakkeerde op de steppe en wachtte maanden op de juiste weersomstandigheden om een bepaalde scène te filmen. Hij kreeg er in Cannes de hoofdprijs voor – volkomen terecht. Tulpan is door Eye Distributie uitgebracht in Nederland.

Kijk op de tentoonstellingspagina voor de overige publieksprogramma’s rondom de tentoonstelling en de vertoningen van Centraal-Aziatische films. Ook op de Eye Film Player zijn films te zien die speciaal zijn geselecteerd voor 18,000 Worlds.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Sergei Dvortsevoy

Productiejaar

2008

Productieland(en)

DE, KZ, PL, CH, RU

Originele titel

Tulpan

Lengte

100 min.

Taal

Kazakh, Russian

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Saodat Ismailova

In 18,000 Worlds verkent Saodat Ismailova de onzichtbare fundamenten van Centraal-Azië. Ze gaat van het persoonlijke naar het collectieve geheugen, verbindt mythen met de recente geschiedenis van de regio en onderzoekt de helende werking van spiritueel erfgoed. De kunstenaar en filmmaker ontving in 2022 de Eye Art & Film Prize voor haar oeuvre, waarin ze aandacht besteedt aan de complexe, gelaagde cultuur van haar moederland. Dit is haar eerste grote overzichtstentoonstelling.

Lees meer
campagnebeeld Saodat Ismailova 18,000 Worlds
still Tulpan (Sergei Dvortsevoy, DE/KZ/PL/CH/RU 2008)
still Tulpan (Sergei Dvortsevoy, DE/KZ/PL/CH/RU 2008)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op