Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst, NL 2022)

Turn Your Body to the Sun

Bekijk trailer

Aliona van der Horst / NL, 2021 / 95 min.

Sana Valiulina onderzoekt het verleden van haar stille, ondoorgrondelijke vader, die tien jaar in een strafkamp van Stalin heeft gezeten. Met intieme brieven, dagboeken en unieke kleurbeelden uit de oorlog vertelt Aliona van der Horst een even persoonlijk als universeel verhaal dat nog steeds diepe sporen achterlaat.

poster Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst, NL 2022)

De vader van schrijfster Sana Valiulina praatte nooit over zijn verleden. Sana en haar zus Dinar wisten dat hij na de Tweede Wereldoorlog in een strafkamp had gezeten, maar niet hoe hij daar was terechtgekomen. Na zijn dood gaat Sana op zoek naar de zwarte gaten in zijn leven om de ontoegankelijke vader uit haar jeugd te begrijpen.

Aliona van der Horst (Gouden Kalf voor Liefde is aardappelen) neemt de persoonlijke zoektocht van de Nederlands-Russische schrijfster Sana Valiulina als uitgangspunt voor een indringende en ontroerende historische verkenning.

Sana’s vader behoorde tot de vijf miljoen Russische krijgsgevangenen van de nazi’s. Het merendeel stierf tijdens hun gevangenschap door honger. De overlevenden werden na terugkomst door Stalin als verraders beschouwd en naar de Goelag-strafkampen gestuurd. De tien zware, koude kampjaren wist Sana’s vader mede te overleven dankzij de briefwisseling met een onbekend meisje uit Estland.

Uit de vergetelheid gehaald

Indrukwekkende oude kleurbeelden geven de film vorm, tezamen met dagboekfragmenten, liefdesbrieven, foto’s en tekeningen. Deze – vaak voor het eerst getoonde – archiefbeelden zijn door de filmmaker bewerkt: dit procedé van opnieuw toe-eigenen (re-appropriation) van besmet, ontmenselijkt materiaal geeft de beelden een nieuwe betekenis. De naamloze mannen worden uit de vergetelheid gehaald en met compassie en menselijkheid getoond. Door de ogen van Sana zoeken we naar haar vader, en daarmee naar de miljoenen soldaten die werden uitgewist door de geschiedenis. Na zestig jaar doorbreekt de film zacht maar ferm het stilzwijgen.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Aliona van der Horst

Productiejaar

2021

Productieland(en)

NL

Originele titel

Turn Your Body to the Sun

Lengte

95 min.

Taal

Russisch, Nederlands, Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Toegankelijkheid

Earcatch

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst, NL 2022)
still Turn Your Body to the Sun (Aliona van der Horst, NL 2022)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op