Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Turning (Charles Atlas, US 2012)

Turning

Charles Atlas / US, 2012 / 76 min.

Dertien vrouwen uit New York traden op met Antony and the Johnsons (de band waar zangeres en beeldend kunstenaar Anohni toen mee tourde) tijdens hun Europese tournee in 2006. Videokunstenaar Charles Atlas combineerde beelden van het concert met interviews met de vrouwen.

poster Turning (Charles Atlas, US 2012)

Tijdens elk nummer op het concert draaide een van de vrouwen in een statische pose langzaam rond op een draaitafel-achtig platform naast het podium, starend in de camera van videokunstenaar en regisseur Charles Atlas. Op de close-ups paste hij verschillende camera-effecten toe. Hij projecteerde die vervolgens op een groot scherm achter de band. Het concert bereikte zijn hoogtepunt met videoprojecties van wijlen transactiviste Marsha P. Johnson, de naamgever van de band.

Voor de film combineerde Atlas en Anohni beelden van het concert met interviews met de vrouwen. Dit resulteerde in een intieme en filmische reis, die Anohni zelf omschreef als “een van de belangrijkste werken uit mijn carrière. Vooral in de afgelopen drie jaar is de erkenning van transgenders en de heropleving van het feministische bewustzijn in de populaire cultuur over de hele wereld explosief toegenomen."

"We plantten enkele zaadjes voor deze ‘zeitgeist’ in 2006, toen ik met dertien moedige vrouwen door Europa reisde en het concert Turning presenteerde, waarin ik de wisselwerking verkende tussen beelden van hedendaagse trans vrouwelijkheid en visies van baanbrekende toekomstige feministische artiesten zoals Kembra Pfahler en Johanna Constantine.”

Holland Festival

Anohni is dit jaar door het Holland Festival uitgenodigd als ‘associate artist’. Haar bijdrage bestaat uit lezingen, tentoonstellingen, de heropvoering van het collectief bedacht kunstwerk 13 Tenets of Future Feminism, films en uit performances van door haar uitgenodigde kunstenaars, onder wie de veelgeprezen auteur adrienne maree brown en de multimedia-kunstenaar Lynette Wallworth, met wie ze onderzoek doet naar feministische, ecologische en sociale rechtvaardigheid.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Charles Atlas

Productiejaar

2012

Productieland(en)

US

Originele titel

Turning

Lengte

76 min.

Taal

English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Turning (Charles Atlas, US 2012)
still Turning (Charles Atlas, US 2012)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op