Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Typhoon Club (Shinji Sômai, JP 1985)

Typhoon Club

Shinji Sômai / JP, 1985 / 115 min.

Wie was Shinji Somai? Deze Japanse filmer werd slechts 53 jaar, maar leverde in de jaren tachtig een aantal bewonderde films af over opgroeiende jongeren. In Typhoon Club schuilen middelbarescholieren voor een wervelstorm, de camera volgt hen in hun angsten, verlangens en passies.

poster Typhoon Club (Shinji Sômai, JP 1985)

Een middelbare school in een provinciestadje nabij Tokio, de avond valt. Er zal een wervelstorm komen, plotseling zitten de scholieren vast. Terwijl de storm raast en vernietigt, maakt een van de kinderen zich op om naar Tokio te gaan en verdwijnt. De andere kinderen klampen zich in angst aan elkaar vast, laten hun beknelde verlangens, energie en driften de vrije loop in een serie droomachtige scènes, met stevig fysiek spel en gedurfde camera-instellingen.

Typhoon Club is een van de bekendste films van de in Japan bewonderde regisseur Shinji Somai (1948 - 2001). Hij trad op de voorgrond in de jaren tachtig, toen het Japanse studiosysteem instortte.

Somai regisseerde dertien speelfilms, vooral binnen het genre ‘seishun eiga’ (jeugdfilm). Behalve de lange takes is ook de aandacht voor de kracht van de natuur een belangrijk stijlelement; tyfoons en stortbuien verbeelden de emotionele turbulentie van opgroeiende kinderen in een chaotische omgeving.

“Dit is film"

Gevierde filmauteurs als Hirokazu Kore-eda (Monster, Shoplifters) en Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) beschouwen Shinji Somai als inspirerend voorbeeld. En Hou Hsia-hsien zei, kort maar krachtig, over Somai’s werk: “Dit is film”. Toch is Somai’s oeuvre nauwelijks bekend buiten Japan, reden waarom Eye nu drie films in de schijnwerpers zet.

Typhoon Club (4K-restauratie) is te zien bij de heruitbreng van Somai’s klassieker Moving (1993, nu 4K-gerestaureerd) in de Nederlandse theaters. Ook P.P. Rider (1983), waarin een middelbare scholier te doen krijgt met de Yakuza, de Japanse maffia, wordt vertoond.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Not (yet) rated

Regisseur

Shinji Sômai

Productiejaar

1985

Productieland(en)

JP

Originele titel

Taifû kurabu

Lengte

115 min.

Taal

Japanese

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still Typhoon Club (Shinji Sômai, JP 1985)
still Typhoon Club (Shinji Sômai, JP 1985)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op