Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Three monkeys1

Üç maymun

Nuri Bilge Ceylan / TR, FR, IT, 2008 / 109 min.

Voor zijn vertelling over een politicus die de schuld van een auto-ongeluk op zijn chauffeur afschuift, kreeg Nuri Bilge Ceylan de prijs voor Beste Regie van het Cannes-filmfestival. Lof was er voor de intense acteerprestaties en het camerawerk. Vijfde speelfilm van Ceylan, wiens nieuwste film Winter Sleep deze maand in EYE is te zien. 

Three monkeys poster

De rijke zakenman en aankomende politicus Servet is oververmoeid wanneer hij een ongeluk veroorzaakt met dodelijke afloop. Bang om stemmen te verliezen bij de komende verkiezingen zet hij zijn chauffeur onder druk om, tegen betaling, de straf op zich te nemen. Het verblijf in de gevangenis blijft niet zonder gevolgen voor de familie van de chauffeur.

In deze stevig aangezette noir vertelling is het de regisseur er om te doen de gevolgen van beslissingen en gebeurtenissen te laten zien, eerder dan de handeling zelf. Woede, jaloezie en paranoia nemen bezit van personages die “de waarheid verbergen opdat ze in hun eigen leugens kunnen geloven” (Ceylan).

Het camerawerk van Gokhan Tiryak vangt de gemoedstoestand van de hoofdrolspelers in zorgvuldige, fraaie kadreringen. Voor het scenario tekenden de regisseur en zijn vrouw Ebru, die als actrice te zien was in Iklimler (2006).Filmjournalist Cuneyt Cebenoyan houdt een inleiding bij de film Three Monkeys.Deze vertoning wordt mede mogelijk gemaakt door het Yunus Emre Instituut en het Europees Film Festival.

Details

Regisseur

Nuri Bilge Ceylan

Productiejaar

2008

Productieland(en)

TR, FR, IT

Originele titel

Üç maymun

Lengte

109 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Three monkeys2
Three monkeys3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op