Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)

Un homme et une femme

Claude Lelouch / FR, 1966 / 103 min.

Een man, een vrouw, een toevallige ontmoeting. Meer heb je niet nodig voor een ‘belle histoire d’amour’. Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée ontdekken elkaar voorzichtig, beminnen hartstochtelijk en laten los. In memoriam Anouk Aimée.

poster Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)
Hij is autocoureur, zij werkt als scriptgirl. Als ze elkaar ontmoeten op de kostschool voor hun kinderen is dat het startpunt van een romance. Voorzichtig, want beiden hebben hun eerdere partners verloren. Kan de liefde opnieuw ontbranden? En zal ze standhouden?

Met Un homme et une femme schilderde Claude Lelouche (1937) een hartverwarmend en soms humoristisch portret van echte liefde tussen twee door het leven getekende mensen. De camera danst om het paar heen, de muziek van Francis Lai tilt spelers én kijkers op. De klassieker won de Gouden Palm en twee Oscars.

In 2019 kwam het verrassende vervolg op Un homme et une femme uit, met de nu vijftig jaar oudere Aimée en Trintignant opnieuw in de hoofdrollen: Les plus belles années d'une vie – opnieuw met een score van Francis Lai.

In memoriam Anouk Aimée

De Franse actrice Anouk Aimée is op 18 juni jl. op 92-jarige leeftijd overleden. Zij was een van de belangrijkste gezichten van de nouvelle vague en speelde in klassiekers als Fellini's La dolce vita (1960) en (1963) en Jacques Demy’s Lola (1961). Na het succes van Claude Lelouch' Un homme et une femme (1966, Oscarnominatie voor Aimée) speelde ze in films als Justine (George Cukor), The Appointment (Sidney Lumet) en Bernardo Bertolucci's Tragedy of a Ridiculous Man.

Andere hoogtepunten uit haar latere carrière waren Robert Altmans modekomedie Prêt-à-porter en Happily Ever After met Charlotte Gainsbourg en Yvan Attal. In 2003 ontving ze een speciale Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn voor haar gehele carrière, in 2002 ontving ze een ere-César, de nationale filmprijs van Frankrijk.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Claude Lelouch

Productiejaar

1966

Productieland(en)

FR

Originele titel

Un homme et une femme

Lengte

103 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op