Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)

Un homme et une femme

Claude Lelouch / FR, 1966 / 102 min.

Een man, een vrouw, een toevallige ontmoeting. Meer heb je niet nodig voor een ‘belle histoire d’amour’ zoals de Fransen zeggen. Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée ontdekken elkaar voorzichtig, beminnen hartstochtelijk en laten los – met als resultaat de Gouden Palm en twee Oscars.

poster Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)

Hij is autocoureur, zij werkt als scriptgirl. Als ze elkaar ontmoeten op de kostschool voor hun kinderen is dat het startpunt van een romance. Voorzichtig, want beiden hebben hun eerdere partners verloren. Kan de liefde opnieuw ontbranden? En zal ze standhouden?

Met Un homme et une femme schilderde Claude Lelouche (1937) een hartverwarmend en soms humoristisch portret van echte liefde tussen twee door het leven getekende mensen De camera danst om het paar heen, de muziek van Francis Lai tilt spelers én kijkers op.

In 2019 kwam het verrassende vervolg op Un homme et une femme uit, met de nu vijftig jaar oudere Aimée en Trintignant opnieuw in de hoofdrollen: Les plus belles années d”une vie - opnieuw met een score van Francis Lai.

Jean-Louis Trintignant overleden

Claude Lelouch, Eric Rohmer, Bernardo Bertolucci, Krysztof Kieslowski, Michael Haneke – noem een grote (Europese) regisseur en Jean-Louis Trintignant heeft ermee gewerkt. Trintignant geldt dan ook, met acteurs als Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Philippe Noiret en Alain Delon, als een van de gezichtsbepalende acteurs van de Europese cinema van de tweede helft van de 20ste eeuw.

Hij was geliefd bij regisseurs vanwege zijn wat non-descripte, onbewogen uiterlijk; onder de ondoorgrondelijkheid van zijn voorkomen leken gevaarlijke gevoelens schuil te gaan die altijd in bedwang werden gehouden. Trintignant (“De beste acteurs zijn degenen die het meeste voelen en die het minste laten zien”) werd dan ook vaak gecast in de rol van rechter, magistraat of koelbloedige crimineel.

Jean-Louis Trintignant (1931 - 2022) overleed op 17 juni jl. In de serie Eye Classics vertoont het filmmuseum drie films waarin de veelzijdigheid van Trintignants carrière wordt belicht: Un homme et une femme, de politieke thriller Z (Costa-Gavras, 1969) en Amour (2012) van Michael Haneke, waarin Trintignant als oudere man zijn aftakelende echtgenote verzorgt.

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Claude Lelouch

Productiejaar

1966

Productieland(en)

FR

Originele titel

Un homme et une femme

Lengte

102 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye Classics

Klassiekers te over in de Eye-collectie. En we vertonen ze regelmatig, in allerlei programma’s. Met de nieuwe serie Eye Classics haalt Eye de filmgeschiedenis nog dichterbij. Wekelijks draaien we drie klassiekers uit de collectie onder één herkenbare noemer: Eye Classics.

Lees meer
campagnebeeld Eye Classics
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)
still Un homme et une femme (Claude Lelouch, FR 1966)
Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis Trintignant (1931 – 2022)

Woensdag 17 juni jl. overleed Jean-Louis Trintignant op 91-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek. Met drie films herdenkt Eye Classics een van de grootste acteurs van de naoorlogse Europese cinema: Un homme et une femme, Z en Amour.

Lees ons In Memoriam
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op