Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Laura Wandel / BE, 2021 / 72 min.

Je eerste dag op het schoolplein van de basisschool, wie herinnert het zich niet? De Belgische regisseur Laura Wandel dook in de belevingswereld van Nora, die ziet hoe haar grote broer wordt gepest. 

poster Un monde (Laura Wandel, BE 2021)
Je plek zoeken in de pikorde van het schoolplein – elk kind krijgt ermee te maken. Wanneer Nora naar groep 1 gaat hoopt ze gauw nieuwe vrienden te maken. Haar oudere broer Abel zit op dezelfde school; in de pauzes op het schoolplein ziet Nora hoe hij gepest wordt. Ze wil het aan haar vader vertellen, maar Abel verbiedt het haar.

Voor haar eerste lange speelfilm verdiepte de Belgische regisseur Laura Wandel zich in de belevingswereld van kinderen op de speelplaats. Ze observeerde maandenlang hun gedrag, hun spelletjes en de manier waarop besloten wordt wier ‘erbij’ hoort en wie niet. Ze is gefascineerd door de interactie tussen kinderen die, uit het zicht van de beschermende ouders, hun weg moeten zien te vinden in een nieuwe, niet altijd even aaibare microkosmos.

Un monde wordt volledig verteld vanuit het perspectief van de 7-jarige Nora. Ze moet niet alleen haar eigen weg zien te vinden, maar ook haar kijk op de oudere, gepeste broer bijstellen, wat zorgt voor spanningen in het gezin.

Wandels debuut werd geselecteerd voor de prestigieuze Un Certain Regard-sectie van het Cannes-filmfestival. Haar sociaal geëngageerde regie werd al vergeleken me het werk van de broers Dardenne.

Details

Scenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of violencePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Laura Wandel

Productiejaar

2021

Productieland(en)

BE

Originele titel

Un monde

Lengte

72 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD of ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Un monde (Laura Wandel, BE 2021)
still Un monde (Laura Wandel, BE 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op