Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Eye on Sound: Underworld (Josef von Sternberg) (soundwave)

Underworld

Josef von Sternberg / US, 1927 / 80 min.

De eerste gangsterfilm in de geschiedenis van Hollywood zette de standaard voor het genre. Crimineel Bull Weed komt in de problemen met een rivaliserende bende. Ondertussen voelt zijn vriendin zich aangetrokken tot een alcoholische ex-advocaat. Met live muziek door Thijs Havens.

poster Underworld (Josef von Sternberg, US 1927)

Voor Josef von Sternberg, die in de jaren dertig beroemd werd door zijn samenwerking met Marlene Dietrich bij Paramount, was dit zijn doorbraakfilm. Hij was er zelf erg onzeker over, zo erg dat hij de première oversloeg en zijn vrouw stuurde om te kijken hoe de film ontvangen werd.

Opmerkelijk genoeg dacht iedereen dat het een mislukking zou worden. Scenarioschrijver Ben Hecht probeerde zelfs zijn naam van de aftiteling te laten halen. Als voormalige journalist in Chicago kende hij de onderwereld en vond hij de bewerking van zijn script door Von Sternberg veel te romantisch.

Underworld was echter een groot succes. Paramount moest die in meer bioscopen aanbieden dan ze oorspronkelijk hadden gepland en langer laten staan. Gelukkig voor Hecht werd zijn naam nooit van de aftiteling gehaald, want dat jaar (1927) won hij de 'Oscar' voor Best Original Screen Story op de eerste Academy.

George Bancroft speelt Bull Weed, een crimineel spil wiens jaloerse toewijding aan zijn vriendin Feathers (Evelyn Brent) hem in de problemen brengt met een rivaliserende bende en, uiteindelijk, de autoriteiten. Wat de zaken nog ingewikkelder maakt, is de aantrekkingskracht die ontstaat tussen Feathers en een alcoholische ex-advocaat (Clive Brook).

Live muzikale begeleiding door Thijs Havens (synthesizers)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Josef von Sternberg

Productiejaar

1927

Productieland(en)

US

Originele titel

Underworld

Lengte

80 min.

Taal

live music, English

Ondertiteling

NONE

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena (soundwave)
still Underworld (Josef von Sternberg, US 1927)
still Underworld (Josef von Sternberg, US 1927)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op