Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage

Christian Petzold / DE, FR, 2020 / 90 min.

Kan een vrouw veranderen in een waternimf? Christian Petzold liet zich inspireren door een oude mythe over het onderwaterwezen Undine, dat dodelijk wraak neemt als het wordt verlaten. De Undine op het witte doek is een Berlijnse museumgids die zich verraden voelt in de liefde – een nieuw perspectief opent zich wanneer ze de professionele duiker Christoph ontmoet.

Undine ps 1 jpg sd high

Undine werkt als gids in het Stadtmuseum; alles weet ze over de geschiedenis van Berlijn, van de stichting tot aan de jaren na de val van de Muur. Enthousiast leidt ze bezoekers rond; na het werk zal ze Johannes ontmoeten. De geliefde is onvindbaar, hij heeft Undine verlaten.

Een verrassende plotwending brengt ons in het bereik van het bovennatuurlijke. Undine bevindt zich in waterwereld, samen met haar nieuwe vriend, Christoph, professioneel duiker. Met deze man lijkt Undine een gelijkwaardiger liefde te beleven; niet langer is de romantische Muze, maar een gewone vrouw van vlees en bloed, hoe gek dat ook klinkt voor een mythisch onderwaterwezen.

Over de regisseur

Christian Petzold (1960) begon zijn carrière als assistent op de sets van bekende arthouseregisseurs Harun Farocki en Hartmut Bitomsky. Na werk voor de Duitse tv debuteerde hij in 2000 met de speelfilm Die innere Sicherheit. Undine is zijn negende speelfilm en lijkt een nieuwe stap in Petzolds oeuvre. Voorheen nam hij de werkelijkheid – vaak: de Duitse geschiedenis – tot uitgangspunt.

Voorfilm

Diep (Michelle Verhoeks, NL 2017, geen dialoog). Animatiefilm over de innerlijke reis van een vrouw. In een surrealistische oceaan ontdekt ze haar seksualiteit.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 9 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains foul language

Regisseur

Christian Petzold

Productiejaar

2020

Productieland(en)

DE, FR

Originele titel

Undine

Lengte

90 min.

Taal

Duits

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

Undine eye filmmuseum 1
Undine eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op