Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Image 11219495

Une Vie (1958)

Alexandre Astruc / IT, FR, 1958 / 83 min.

Een idealistische dochter uit een adellijke familie in Normandië trouwt met een cynische rokkenjager. Sfeervolle verfilming van de roman van Guy de Maupassant volgt het harde leven van deze vrouw die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk. 

Mv5bm2eyzmfjmtctmwzlmc00ytq2lwjlzgetmjkzmtg5zwiwm2m3xkeyxkfqcgdeqxvymta2ndgyna v1

Maria Schell zet een indrukwekkende rol neer als de aristocratische Jeanne die er een geheel ander idee van het huwelijk op nahoudt dan haar harteloze echtgenoot. Zij wil een leven opbouwen maar voor haar man Julien voelt het huwelijk vooral als een dwangbuis. Julien wordt steeds rustelozer en begint een affaire met de meid. Als hij zich later onweerstaanbaar aangetrokken voelt tot een oude bekende, leidt dit tot een nieuwe affaire, ditmaal met tragische gevolgen. Het bleke Normandische landschap is door cameraman Claude Renoir in prachtig Brontë-stijl gevangen.

Regisseur Alexandre Astruc schreef in 1948 het invloedrijke essay La Caméra-Stylo (De Camera-Pen) in L'Ecran Français waarin hij hoopte dat cinema 'net zo soepel en zo subtiel zou worden als geschreven taal'. Een decennium later zouden de jonge regisseurs van de Franse Nouvelle Vague, onder wie François Truffaut, dit idee uitbreiden met hun politique des auteurs: een film moet de persoonlijke visie van zijn regisseur weerspiegelen.

EYE vertoont ook de nieuwe versie die 27 juli in première ging: Une vie van Stéphane Brizé.

Details

Regisseur

Alexandre Astruc

Productiejaar

1958

Productieland(en)

IT, FR

Originele titel

Une Vie (1958)

Lengte

83 min.

Drager

35mm

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op