Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Unfaithfully Yours (Preston Sturges, US 1948)

Unfaithfully Yours

Preston Sturges / US, 1948 / 105 min.

Venijning zelfportret, persiflage op het dirigentenvak en zwarthumoristische verkenning van het wraakmotief dat een jaloerse echtgenoot in de greep houdt. Preston Sturges’ eerste film voor 20th Century Fox was een commerciële flop, maar misschien wel de briljantste satire uit Sturges’ loopbaan. 

poster Unfaithfully Yours (Preston Sturges, US 1948)
Dirigent Sir Alfred De Carter staat op de bok en leidt het orkest door de stukken van Wagner (‘Tannhäuser’), Rossini (‘Semiramide’-ouverture) en Tsjaikovski (‘Francesca da Rimini’). Terwijl hij de maat slaat, fantaseert De Carter de drie verschillende manieren waarop hij zijn – vermeend – ontrouwe echtgenote zal vermoorden. De verbeelding daarvan is bepaald niet zachtzinnig.

“He can handle Handel like no one can handle Handel”, luidt de slagzin waarmee de vermaarde De Carter – een parodie op de destijds beroemde Britse dirigent Sir Thomas Beecham – wordt aangeprezen. Hij is aimabel, zeer geestig, driftig, zeer jaloers en professioneel tot in de puntjes. De Carter zou, kortom, Preston Sturges zelf kunnen zijn, ware het niet dat die zijn moordfantasieën nooit in het echt heeft willen uitvoeren….

Snedige dialogen

Bij uitbreng bleek Sturges' eerste film voor filmstudio 20th Century Fox een commerciële flop, ondanks lof van de filmkritiek en vakgenoten. Sturges zou zichzelf overtroffen hebben in snedige dialogen, hilarische scènes en de kunst van de film noir-pastiche; het publiek viel de tamelijk plastische uitbeelding van de moordfantasieën echter rauw op de maag.

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Preston Sturges

Productiejaar

1948

Productieland(en)

US

Originele titel

Unfaithfully Yours

Lengte

105 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Written and Directed by Preston Sturges

Preston Sturges is een van de grote namen van Hollywood. Hij tilde het genre van de screwball comedy uit de jaren dertig naar een hoger niveau, met dialogen die ook nu nog verrassend naturel en volwassen klinken.

Lees meer
campagnebeeld Written and Directed by Preston Sturges
still Unfaithfully Yours (Preston Sturges, US 1948)
still Unfaithfully Yours (Preston Sturges, US 1948)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op