Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Bishimmel2

Up to the Sky and much much more

Drie films over herinneringen en vergeetsels rond WOII, met werk van Henri Plaat, Karel Doing en Barbara Meter. Absurdisme, persoonlijke herinneringen en experiment gaan hand in hand in dit programma dat stilstaat bij de vele manieren waarop de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog beeldend haar beslag kan krijgen.

Karel

2nd war-hats Henri Plaat (NL 1984)Tussen oorlogsbombardementen door wordt vanuit een putdeksel in een asfaltweg in Warschau de laatste mode in dameshoeden geshowd, waarbij in één van de geschminkte vrouwenhoofden de maker zelf is te herkennen.

Dark Matter Karel Doing (NL 2014)De filmmaker volgt het spoor terug naar zijn vader in een archief van familieportretten en landschapsfoto”s en experimenteert met filmemulsie, dit alles tegen de tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Beelden van industriële bouwwerken, bossen en een surrealistische halfwoestijn trekken voorbij in combinatie met abstracte, snel bewegende beelden. Voor de creatie van deze geanimeerde beelden gebruikte Doing chemische, biochemische en mechanische technieken, het resultaat is een meeslepend verhaal, verteld door het filmmateriaal zelf. Dark Matter biedt zintuiglijke ervaring en intellectuele uitdaging in een; wat bezielde Doings vader? Waarom reisde hij zo ver als hij kon en heeft hij duizenden landschappen gefotografeerd, maar nauwelijks foto's genomen van zijn vrienden, familie en collega's?

Bis an den Himmel und noch viel mehr Barbara Meter (NL 2015)Barbara Meter vertelt het levensverhaal van haar vader Leo Meter, met behulp van een indrukwekkende reeks brieven. Leo Meter schreef de brieven aan zijn dochter ze nadat hij door de Gestapo was gearresteerd en naar het Oostfront werd gedeporteerd. Bis an den Himmel… is een schitterend vormgegeven, aangrijpend portret van een unieke man, verteld door zijn dochter die hem maar heel kort gekend heeft..

Details

Karel1
Hat1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op