Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Uppercase Print (Radu Jude, RO 2020)

Uppercase Print

Bekijk trailer

Radu Jude / RO, 2020 / 128 min.

Roemenië, 1981. Ceausescu is aan de macht en leidt een communistisch Roemenië vol indoctrinatie, met hulp van de Nationale Televisie. Mugur Călinescu, een 16-jarige tiener, schrijft een ander verhaal op muren: gekalkte protestberichten tegen het regime, in hoofdletters.

poster Uppercase Print (Radu Jude, RO 2020)

De gekalkte teksten eisen vrijheid, zinspeelden op de democratische ontwikkelingen in de socialistische zusterlanden of riepen simpelweg op tot verbetering van de voedselvoorziening. Mugurs acties werden bijgehouden in een omvangrijk dossier van de Geheime Politie (Securitate), die hem heeft geobserveerd, aangehouden, ondervraagd en uiteindelijk ten gronde gericht.

Doordat deze intrigerende documentaire beide verhalen – geheim en openbaar, persoonlijk en collectief – aan elkaar koppelt, krijgt een onbekende held dertig jaar na de val van het communisme de erkenning die hij verdient.

Theaterregisseur Gianina Cărbunariu schreef op basis van dit materiaal het scenario van deze documentaire. Naast het toneelstuk gebruikt Radu Jude ook archiefbeelden van de Roemeense televisie uit die tijd. Kookprogramma's worden afgewisseld met verhoren, transcripties van afgeluisterde telefoongesprekken worden gevolgd door aanbevelingen om te sporten in plaats van kalmerende middelen te nemen. De film schept zo een ontluisterend beeld van een dictatoriale toezichtstaat.

Vertoning bij Radu Judes nieuwe film Bad Luck Banging or Loony Porn.

Bijzondere vertoningen

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discrimination

Regisseur

Radu Jude

Productiejaar

2020

Productieland(en)

RO

Originele titel

Tipografic majuscul

Lengte

128 min.

Taal

Roemeens

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still Uppercase Print (Radu Jude, RO 2020)
still Uppercase Print (Radu Jude, RO 2020)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.

NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op