Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Uptight 1

Uptight

Jules Dassin / US, 1968 / 104 min.

De Amerikaanse regisseur Jules Dassin liep tegen de zestig toen hij misschien wel de radicaalste film uit zijn oeuvre maakte. Een film die opent met beelden van de begrafenis van de kort tevoren vermoorde Martin Luther King en zich vervolgens ontpopt als een rauw grotestadsdrama rond een Black Panther Party-achtige strijdgroep. 

Poster uptight

Hoofdpersoon is Tank, een werkloze zwarte staalarbeider die aan de drank is geraakt. Wanneer zijn beste vriend Johnny hem vraagt voor deelname aan een overval op een munitiedepot, weigert hij. Met die overval gaat het vervolgens faliekant mis. In de nasleep ervan werkt Tank zich in de nesten en komt hij helemaal alleen te staan in een wereld die letterlijk maar twee kleuren kent: zwart en wit.

ierse roman

Curieus genoeg baseerden Dassin en zijn mede-scenaristen (hoofdrolspelers Julian Mayfield en Ruby Dee) zich op een Ierse roman uit 1925, over de beginjaren van de IRA. Dezelfde roman die in 1935 door John Ford werd verfilmd als The Informer. Niet alle critici konden zich vinden in de update, maar het zwarte deel van het publiek omarmde de film. En voor de haters had de invloedrijke recensent Roger Ebert de volgende boodschap: 'Witte racisten zullen waarschijnlijk de stuipen op het lijf worden gejaagd. Good for them.'

urgent

Uptight werd unaniem verwelkomd als een belangrijke, urgente film. Met het prijsnummer van de soundtrack, 'Time is Tight', scoorde Booker T & The MG's vervolgens een top 10-hit.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jules Dassin

Productiejaar

1968

Productieland(en)

US

Originele titel

Uptight

Lengte

104 min.

Taal

Engels

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Uptight 2
Uptight 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op