Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
1 william kentridge the nose 0

Utopia Aground

De filminstallatie I Am Not Me, the Horse Is Not Mine (2008) – nu te zien in de Kentridge-tentoonstelling – vormt het vertrekpunt voor een avond met NRC-journalist Raymond van den Boogaard. De oud-Ruslandcorrespondent praat aan de hand van filmfragmenten over de idealen van de avant-gardekunstenaars uit de sovjettijd. Ook te zien is de animatiefilm Le nez van Aleksandr Aleksejev uit 1965.

William kentridge i am not me lifetime of enthusiasm 0

Voor I Am Not Me, the Horse Is Not Mine vond Kentridge inspiratie bij het absurde korte verhaal De neus van Nikolaj Gogol, waarin de neus van een Petersburgse miltair in opstand komt tegen zijn bezitter. Ook de bekommernis om de teloorgang van de voortrekkersrol van sovjetkunstenaars – denk aan de beroemde futuristische dichter Majakovski en de constructivist Tatlin – was een voedingsbodem voor dit werk.

Publicist en Ruslandkenner Raymond van den Boogaard gaat aan de hand van Kentridges installatie en films uit de EYE-collectie in op de opkomst en neergang van de voormalige sovjet-avant-garde. Te zien zijn onder meer beelden van de Russische Revolutie gezien door de ogen van een boer, en opnamen van Trotski en Stalin die Lenins doodskist de trein uittillen tijdens een sneeuwstorm.

Van den Boogaard gaat ook in op propagandamateriaal uit 1937 – het jaar waarin Stalin afrekende met de bolsjevieken van het eerste uur.

Van Aleksandr Aleksejev is de op Gogol geïnspireerde animatiefilm Le nez (1965) te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

William Kentridge

Van 25 april tot en met 30 augustus 2015 presenteerde Eye If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955).

Lees meer
campagnebeeld William Kentridge – If We Ever Get to Heaven
Alexeieff le nez 01 0
Alexeieff the nose 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op