Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)

Van de koele meren des doods

Nouchka van Brakel / NL, 1982 / 120 min.

Verfilming van Frederik van Eedens naturalistische roman over het wel en wee van een vrouw uit gegoede kringen die de slagen van het lot moet ondergaan. Nouchka van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Digitale 4K restauratie.

poster Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)

Regisseur Nouchka van Brakel legde in haar verfilming van Van Eedens beroemde roman de nadruk op de positie van de vrouw in het patriarchaat. Hedwig Marga de Fontayne (Renée Soutendijk) is mooi, intelligent en bemiddeld. Haar levenslust richt zich op de mannen in haar omgeving, maar huwelijk noch affaires brengen haar geluk, een morfineverslaving doet haar als prostituee in de goot van Parijs belanden en, uiteindelijk, in een inrichting.

Van Brakel schildert een doorleefd psychologisch portret van een vrouw die letterlijk gek wordt van het gebrek aan vrijheid in een door mannen gedomineerde wereld. Vrouwen die verandering willen in hun leven of in de maatschappij krijgen te maken met repressie, stelde de regisseur in een interview, en het is de taak van een feministisch filmmaker om daar op te wijzen.

Dat engagement en het maken van een schitterend gefilmde en aangeklede publieksfilm elkaar niet hoeven te bijten, bewijst Van Brakels interpretatie van Van Eedens roman. De film werd veelvuldig geprezen om het spel, camerawerk, art-direction en regie, en eindigde als het grootste kassucces van 1982 in de Nederlandse bioscopen.

Restauratie

In 2005 schonk producent Sigma Filmproductions (Matthijs van Heijningen en Guurtje Buddenberg) het beeld- en geluidsnegatief van Van de koele meren des doods aan Eye Filmmuseum. Het negatief vormde de basis van de digitale restauratie op 4K die Eye heeft gemaakt. Deze digitalisering is nu voor het eerst te zien in de filmzaal.

Na afloop een interview met Nouchka van Brakel en Renée Soutendijk door Lauren Murphy (Cineville, Imagine Film Festival).

Dit is onderdeel van

Details

This movie contains scenes with alcohol and/or drug usePersons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Nouchka van Brakel

Productiejaar

1982

Productieland(en)

NL

Originele titel

Van de koele meren des doods

Lengte

120 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Nouchka van Brakel

Nouchka van Brakel is de eerste Nederlandse vrouwelijke filmmaker die met films waarin vrouwen centraal stonden een groot publiek wist te bereiken – denk aan Het debuut (1977), Een vrouw als Eva (1979) en Van de koele meren des doods (1982), dit jaar precies 40 jaar geleden gemaakt.

Lees meer
Nouchka van Brakel op de set van Van de koele meren des doods
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
still Van de koele meren des doods (Nouchka van Brakel, NL 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op