Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
campagnebeeld Cinema Ecologica

Van wie is de toekomst?

Cinema Ecologica: Van wie is de toekomst?

Eco-sciencefictionfilms vertellen over de relatie tussen mens en natuur. Hoe is dat verhaal geëvolueerd in de afgelopen 50 jaar? En is er wel één verhaal of zijn er meerdere? We duiken in de filmische verbeelding van onze toekomst op deze aarde en vragen ons af er nog ruimte is voor hoop of dat we gedoemd zijn om ons alleen nog maar het einde van de wereld voor te stellen.

poster Cinema Ecologica: Van wie is de toekomst?

Socioloog Ruben Jacobs gaat in op zijn nieuwe boek De eeuw van Felix, waarin hij zich afvraagt hoe zijn zoon Felix zal opgroeien in een tijdperk dat in het teken zal staan van het leefbaar houden van de planeet, voor hem en de generaties daarna. Hij vraagt zich af: Hoe houd je hoop, wellicht tegen beter weten in? Hij richt daarbij onder andere de blik op de verlaten en verarmde industriestad Detroit waar de bevolking collectief aan het stadstuinieren is geslagen.

Ruben Jacobs interviewt mediawetenschapper Dan Hassler-Forest over eco-sciencefictionfilms als Jurassic Park, Avatar en Annihilation waarin de tuinierende mens de boel uit de hand heeft laat lopen.

Ook spreekt hij met kunstenaar Müge Yilmaz, van wie werk geselecteerd is voor de Biennale van Venetië 2022. Ze laat zien hoe ze zich in haar werk laat inspireren door land-artkunstenaar Agnes Denes.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2022

Lengte

90 min.

Voertaal

Nederlands

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Cinema Ecologica

Veel is onzeker in het leven, behalve één ding: de klimaatcrisis. Hoe filmregisseurs de verhouding tussen de mens en planeet Aarde hebben verbeeld, zie je bij Cinema Ecologica: van nagelbijtende rampenfilm tot kunstzinnige meditatie, van romantische natuurervaring tot verbijsterende sciencefiction.

Lees meer
campagnebeeld Cinema Ecologica
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op