Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vedette

Vedette

Claudine Bories, Patrice Chagnard / FR, 2021 / 100 min.

Een jaar uit het leven van Vedette, een koe met een pittige persoonlijkheid, die met lede ogen moet aanzien hoe ze niet langer de koningin van de Zwitserse Alpen is. Liefdevolle documentaire over ouderdom, die een andere blik op dieren biedt.

poster IDFA 2021

Vedette is misschien wel de meest zelfverzekerde koe die je ooit hebt gezien. In een vallei in de Zwitserse Alpen is ze “de koningin” – het dier verslaat in traditionele koeiengevechten jaar in jaar uit haar soortgenoten en heeft dus recht op het sappigste gras. Maar wat doet het met een vrouw als ze opeens niet meer meetelt door haar leeftijd?

Filmmakers Claudine Bories en Patrice Chagnard volgen de inmiddels bejaarde dame in het jaar dat ze van haar troon wordt gestoten. Haar eigenaren, twee vriendelijke buurvrouwen die foto-albums van haar bijhouden en over haar praten alsof ze een familielid is, vragen de filmmakers of zij zich over haar willen ontfermen. Vedette, met haar geknakte zelfvertrouwen en pittige persoonlijkheid, heeft daar weinig zin in – dat ze haar kont steeds demonstratief naar haar nieuwe verzorgster keert, voelt als een statement.

Desalniettemin ontstaat er langzaam maar zeker een vriendschap. Er is schuchtere toenadering. Communicatie. Ver verwijderd van de bio-industrie nodigen Bories en Chagnard ons uit om met een andere blik te kijken naar de dieren die we doorgaans voor lief nemen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Claudine Bories, Patrice Chagnard

Productiejaar

2021

Productieland(en)

FR

Lengte

100 min.

Taal

French

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op