Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Veille d armes photo 1

Veille d'armes

Jacques de Baroncelli / FR, 1925 / 110 min.

Dat melodrama meer kan zijn dan een collage van smachtende blikken, hulpeloze gebaren en theatraal aangezet liefdesverdriet, culminerend in de dood of ander ongemak, demonstreert regisseur Jacques de Baroncelli. Het oorlogsdrama Veille d’armes is het geserreerde verhaal van een verboden liefde in militaire kringen, doorsneden met journaalbeelden uit de jaren twintig. Martin de Ruiter (piano) begeleidt met de Italiaanse percussionist Vincenzo Castellana.

Veille d armes affiche

De haven van Toulon: de marine is paraat, ieder moment kan een oorlog uitbreken. Jeanne de la Croix, getrouwd met een twintig jaar oudere officier, houdt zich schuil in het de cabine van de jonge luitenant d 'Artelles op wie ze smoorverliefd is. Bij een torpedering verliest d'Artelles het leven en komt Jeannes echtgenoot de la Croix voor de krijgsraad wegens plichtsverzuim. Bij wie ligt Jeannes loyaliteit?

Jacques de Baroncelli (1881-1951) – een van de meest productieve regisseurs uit de geschiedenis van de Franse vroege film – deed iets ongebruikelijks: hij doorsneed het verhaal met actuele beelden van marineschepen in de haven van Toulon en met opnamen van het carnaval. Realisme binnen melodrama: De Baroncelli”s journalistieke achtergrond sprak een woordje mee.

Componist en Cinema Concert-programmeur Martin de Ruiter begeleidt de voorstelling op de piano. Hij wordt bijgestaan door de Italiaanse percussionist Vincenzo Castellana.

Details

Regisseur

Jacques de Baroncelli

Productiejaar

1925

Productieland(en)

FR

Originele titel

Veille d'armes

Lengte

110 min.

Taal

none, Dutch

Drager

35mm

Veille d armes 1
Hqdefault 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op