Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vermeer: The Greatest Exhibition (David Bickerstaff, GB 2023)

Vermeer: The Greatest Exhibition

David Bickerstaff / GB, 2023 / 90 min.

Voor wie vorig jaar de blockbustertentoonstelling in het Rijks heeft gemist: David Bickerstaffs documentaire neemt je mee langs 28 meesterwerken van oude Hollandse meester Johannes Vermeer. Met begeleidend verhelderend commentaar van de kunsthistorische specialisten.

poster Vermeer: The Greatest Exhibition (David Bickerstaff, GB 2023)
Het was een media event, kunsthistorische krachttoer en publiekssucces in een. Binnen twee dagen na openstelling van de ticketverkoop waren voor de tentoonstelling ‘Vermeer’ in het Rijksmuseum 450.000 kaartje verkocht.

Dat oude Hollandse meesters populair zijn is bekend – maar de massale belangstelling overtrof de stoutste verwachtingen, ook die van het Rijks zelf.

Nu was de tentoonstelling ook bijzonder. Directeur Taco Dibbets en zijn staf waren er in geslaagd om maar liefst 28 van de 35 bekende werken van Johannes Vermeer bijeen te brengen – een huzarenstukje.

Verbluffende schildertechniek

Voor het eerst kon het publiek de ontwikkeling van de schilder Vermeer over lengte van jaren volgen. Van Het melkmeisje en Het meisje met de parel tot De geograaf en Vrouw met weegschaal. Vermeers verbluffende schildertechniek, waarin licht, textuur van materialen en gezichtsuitdrukkingen bijzondere aandacht krijgen, was nu van dichtbij te zien.

Er was ook een maar. De tentoonstelling was zo druk dat van rustige contemplatie geen sprake kon zijn. Regisseur David Bickerstaff bracht uitkomst: zijn documentaire Vermeer: The Greatest Exhibition neemt je mee door de tentoonstellingszalen, zoomt in op details en laat gedreven Vermeer-specialisten aan het woord. Dit alles is te genieten in de comfortabele bioscoopstoel, met vol zicht op de wereldberoemde werken van een van Hollands grootste meesters.

Details

Scenes from this movie may cause fearPersons under 6 years must be accompanied by an adultThis movie contains foul language

Regisseur

David Bickerstaff

Productiejaar

2023

Productieland(en)

GB

Originele titel

Vermeer: The Greatest Exhibition

Lengte

90 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still Vermeer: The Greatest Exhibition (David Bickerstaff, GB 2023)
still Vermeer: The Greatest Exhibition (David Bickerstaff, GB 2023)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op