Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)

Vertigo

Alfred Hitchcock / US, 1958 / 128 min.

In Vertigo duikt de regisseur in de psyche van een getraumatiseerde politieman in San Francisco die een obsessieve liefde opvat voor de vrouw van een goede vriend. Hitchcocks thriller uit 1958 werd pas jaren later erkend als het beste werk van de ‘master of suspense’. Glansrollen voor James Stewart en Kim Novak.

poster Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)

Agent “Scotty” Ferguson (Stewart) heeft niets om handen nadat hij door het politiekorps van San Francisco op nonactief is gezet wegens extreme hoogtevrees. Met tijd te over schiet hij een oude vriend te hulp. Diens vrouw Madeleine (Novak) gedraagt zich vreemd, Scotty zal haar schaduwen. Dan blijkt de afgekeurde agent obsessief verliefd op de blondine die hij schaduwt.

Hitchcock speelt in Vertigo een ingenieus spel met schijn en werkelijkheid; is wat de kijker te zien krijgt een weergave van Scotty”s waarnemingen of zijn het inbeeldingen? De film werd bij uitbreng weinig enthousiast ontvangen maar geldt nu als een van de allerbeste Hitchcocks, met name door het camerawerk, de muziek en het sensuele kleurgebruik. De score van Bernard Hermann is beroemd om de manier waarop deze de verwarde staat van de hoofdpersoon weergeeft.

Het filmtijdschrift Sight and Sound riep bij zijn tienjaarlijkse poll in 2012 Vertigo uit tot beste film aller tijden.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1958

Productieland(en)

US

Originele titel

Vertigo

Lengte

128 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still Rear Window
still Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)
still Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op