Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
still Vertigo

Vertigo

Alfred Hitchcock's Vertigo

Hitchcock duikt in de psyche van een getraumatiseerde politieman in San Francisco die een obsessieve liefde opvat voor de vrouw van een goede vriend. Zijn thriller werd pas jaren later erkend als het beste werk van de ‘master of suspense’. Glansrollen voor James Stewart en Kim Novak.

poster Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)

Agent “Scotty” Ferguson (Stewart) heeft niets om handen nadat hij door het politiekorps van San Francisco op non-actief is gezet wegens extreme hoogtevrees. Met tijd te over schiet hij een oude vriend te hulp. Diens vrouw Madeleine (Novak) gedraagt zich vreemd, Scotty zal haar schaduwen. Dan blijkt de afgekeurde agent obsessief verliefd op de blondine die hij schaduwt.

Hitchcock speelt in Vertigo een ingenieus spel met schijn en werkelijkheid; is wat de kijker te zien krijgt een weergave van Scotty's waarnemingen of zijn het inbeeldingen? De film werd bij uitbreng weinig enthousiast ontvangen maar geldt nu als een van de allerbeste Hitchcocks, met name door het camerawerk, de muziek en het sensuele kleurgebruik.

De score van Bernard Hermann is beroemd om de manier waarop deze de verwarde staat van de hoofdpersoon weergeeft. Het filmtijdschrift Sight and Sound riep bij zijn tienjaarlijkse poll in 2012 Vertigo uit tot beste film aller tijden.

Voorafgaand om 19:45 een lezing van Basje Boer over Vertigo, de male gaze, de slachtofferrol en vrouwelijke archetypen in films, bij het verschijnen van haar nieuwste boek Pose. Hiervoor zijn apart tickets te koop.

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1958

Lengte

128 min.

Productieland(en)

US

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

still Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)
still Vertigo (Alfred Hitchcock, US 1958)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op