Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Videodrome still 12

Videodrome

David Cronenberg / CA, 1983 / 87 min.

Intelligente science-horror over het videobeeld als tumor van de samenleving. In deze vroege Cronenberg oefent een geheimzinnig videosignaal van tv-piraten een onheilspellende invloed uit op lichaam en geest van de kijker. De film geldt als profetische kritiek op de hedendaagse mediacultuur. Met James Woods en Deborah Harry.

Videodrome b1 low res

Hallucinogene, kankerverwekkende televisieprogramma's staan centraal in deze ambitieuze Cronenberg. De directeur van een tv-station raakt geïntrigeerd door de uitzendingen met seks en geweld van kabelpiraat Videodrome. Hij krijgt verbijsterende hallucinaties en ontwikkelt een orgaan in zijn buik waarin videocassettes geplaatst kunnen worden. Intelligente science-horror over het videobeeld als tumor van de samenleving, met knappe effecten.Met Videodrome begeeft Cronenberg zich voor het eerst exclusief op het gebied van massamedia en presenteert hij een visie op de oneindige beïnvloedbaarheid van het lichaam door de technologie. Videodrome is een onderzoek naar de gevaren van reality-televisie waarin stevige en ook profetische kritiek wordt geuit op de hedendaagse mediacultuur.

EYE brengt Videodrome opnieuw in roulatie in de landelijke theaters ter gelegenheid van de tentoonstelling David Cronenberg – The Exhibition, die te zien is van 22 juni t/m 14 september 2014.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

1983

Productieland(en)

CA

Originele titel

Videodrome

Lengte

87 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP non-encrypted

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Videodrome still 1
Videodrome still 4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op