Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
B1237 zenscina 007

Vittoria o morte

Onbekend / IT, 1913

Wanneer arts Nora Alsen – magnifieke rol van Vera Joereneva – opgeroepen wordt om de minnares van haar verloofde te helpen bij de bevalling van diens kind, staat ze voor een dilemma. Laat ze zich leiden door haar emoties of haar professionaliteit? Deze film uit de Desmet-collectie is de enige overgebleven kopie en werd door EYE gerestaureerd. Met live muzikale begeleiding (Cinema Concert).

Zp 7902 26

In A Woman of Tomorrow ziet een vrouwelijke arts zich gesteld voor een moeilijk dilemma, maar ze besluit dat haar medische verplichtingen zwaarder wegen dan haar persoonlijke gevoelens. Deze Nora Alsen is een zeer bekwame en toegewijde huisarts. Patiënten doen dan ook nooit tevergeefs een beroep op haar. Ze is ook een bekend feministe, die lezingen geeft over gelijke rechten voor vrouwen. Haar verloofde Robert voelt zich verwaarloosd door Nora's onbegrensde toewijding aan haar werk en begint een geheime affaire met Nelly, een lunchroomserveerster.

Terwijl Nora plannen aan het maken is om met Robert te trouwen, bevalt Nelly van Roberts kind. Nora, die ook gynaecoloog is, wordt opgeroepen om haar te medisch te begeleiden. Deze onverwachte confrontatie met de waarheid dwingt Nora om haar prioriteiten in het leven te verleggen. Vera Joereneva zet een zeer sterke rol neer, die speciaal voor haar is geschreven door haar man, de beroemde toneelschrijver Aleksandr Voznesensky.A Woman of Tomorrow verbeeldt het nog steeds actuele dilemma van de carrièrevrouw: de keuze tussen werk of privé. Nora kiest uiteindelijk voor haar artsenpraktijk in plaats voor haar liefdesleven. Toch blijft er iets knagen: “Ik heb nu wel roem en rijkdom, maar niet de man van wie ik hou.”

Deze stille Russische film is gemaakt door productiemaatschappij A. Chanzjonkov & Co, die als eerste in Rusland fictiefilms begon op te nemen. Onder de titels Das Weib en La femme de demain werd de film ook buiten Rusland vertoond, onder andere in Nederland door filmdistributeur Jean Desmet.

Live muzikale begeleiding door Oleg Fateev (bayan, Russische accordeon) en Ro Kraus (altviool).Voorafgaand aan dit Cinema Concert geeft Mariann Lewinsky de lezing Goddelijke sterren en grandioze actrices. Deze lezing is gratis toegankelijk

Details

Regisseur

Onbekend

Productiejaar

1913

Productieland(en)

IT

Originele titel

Vittoria o morte

0

Drager

35mm

Zp 7902 22
Zp 7902 29
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op