Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Henknijman work 0

VjAcademy Researchlab: Innerspace

Een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars presenteert deze maand zelf samengestelde programma’s en remixes van materiaal in de EYE-collectie.

Serina giesbers work

Studenten van de VjAcademy stellen programma”s samen met eigen werk en films uit de EYE-collectie (remixes).

researchlab

The Research Labs in EYE on Art on 28 February and 16 May provide scope for a new generation of curators and artists to hone their skills. In these Research Labs, students from ten art academies and universities put together a programme involving their own work and films (including remixes) from EYE”s collection. The Research Labs do not follow a strict format and often result in a cultural crossover between film and other art forms. On 28 February and 16 May EYE will award a prize for the two best projects in collaboration with Heineken H41.

Jury: Mark-Paul Meyer, Eye film senior curator, Tessa Janssen, Eye producer & Edith van der Heijde, Eye experimental film distributor.

innerspace

De in Amsterdam gevestigde VjAcademy is de eerste speciaal opgezette postacademische opleiding voor videoartiesten en videokunstenaars, ook bekend als VJs. Deze jonge beroepsgroep combineert beeldende kunst en theaterkunst door het scheppen van vloeiende semi-virtuele werelden op schermen rond live podia en optredende artiesten. De meest bekende vorm is zijn de visuele toevoegingen aan elektronische acts van DJs bij concerten en festivals.

Dit jaar leveren vijf studenten van de VjAcademy een bijdrage aan ResearchLab met de presentatie van hun eindexamenoptredens. In hun optredens onder de noemer “Innerspace” gebruiken ze visueel materiaal om wat er omgaat in de hoofden van de toeschouwers te synchroniseren met hun eigen mentale wereld.

In deze werken zijn ze uitgegaan van de collectie van EYE en laten ze zich inspireren door twee belangrijke stromingen in de hedendaagse videokunst. De eerste richt zich op nieuwe algoritmes die zorgen voor een volmaakte synchroniciteit tussen bewegende beelden en geluid. Deze associaties worden onderzocht in het werk van Ginna Mora en Robin van Creij. De tweede stroming beoogt immersieve ervaringen op te roepen, manieren om het fysieke hier-en-nu uit te vlakken en de werkelijkheid te vervangen door een virtuele ruimte door middel van projectie (zoals ervaren kan worden in het werk van Serina Giesbers en Henk Nijman).

Thema”s die ingaan op de natuurlijke wereld en op werken die uitgaan van de interactiviteit tussen toeschouwer en video slaan erg aan bij de huidige generaties VJs, zoals blijkt uit de projecten van Nienke Mink, Robin Creij en Ginna Mora.

(Bron: VjAcademy)

Details

Serina giesbers work
Robinvancreij work 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar & Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 8 juni — 29 september 2024

    Albert Serra

    Liberté

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op