Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Voir du pays 26006483 st 6 s high

Voir du pays

Muriel Coulin, Delphine Coulin / FR, 2017 / 102 min.

Krachtig drama over twee jonge vrouwelijke militairen, die in een vijfsterrenhotel op Cyprus een 'decompressie' ondergaan. Ze worden er geholpen de oorlog te vergeten, maar al snel blijkt dat ze zich niet van het geweld kunnen losmaken. Te zien in het programma Shell Shock, over de verbeelding van de verwerking van traumatische ervaringen.

Voir du pays 26006483 ps 1 s high

In de openingsbeelden van dit spannende drama vliegen Aurore en Marine vanuit Kabul naar een vijfsterrenhotel op Cyprus, waar ze een paar dagen als onderdeel van een verplichte therapie een decompressie ondergaan, om de trauma's die ze hebben meegemaakt te verwerken. In hun vrije tijd feesten ze op het strand tussen de dronken Britten, Russen en zonverbrande Duitsers.

geweer in de kofferbak

Aurore en Marine lijden zoals meer van hun collega-militairen aan een posttraumatisch stresssyndroom. In de therapie vertelt Aurore over een hinderlaag waarbij een aantal van hun kameraden werd gedood en Aurore zelf gewond raakte. Marine wil liever niet over haar ervaringen praten. Als de vrouwen later een uitstapje maken met een paar Cypriotische jongens en een glimp opvangen van een geweer in de kofferbak, lijkt ook de lokale bevolking niet zo onschuldig als ze lijkt.

Vanaf dit moment bouwt de film op naar een verontrustende climax en stijgt de spanning, die de toch al de fragiele mentale staat van de personages op de proef stelt. Winnaar Un Certain Regard - Screenplay Prize (Cannes Filmfestival)

“…voelbaar en tastbaar… sterke film… (**** NRC Handelsblad)

“…originele en krachtige anti-oorlogsfilm… (**** Het Parool)

“…knappe dreiging… slim… even visueel als veelzeggend... prachtig gespeeld (**** de Volkskrant)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Muriel Coulin, Delphine Coulin

Productiejaar

2017

Productieland(en)

FR

Originele titel

Voir du pays

Lengte

102 min.

Drager

DCP

Onderdeel van

Shell Shock

Het door de Vietnamoorlog getekende personage Travis Bickle uit Taxi Driver, de door PTSS gekwelde soldaten in de documentaire Crazy en de ex-tankcommandant uit de animatiefilm Waltz with Bashir delen één ding: ze willen vertellen over wat hen is overkomen om te verwerken. Met Shell Shock geeft Eye ruimte aan de verbeelding van maatschappelijk geweld en traumatische herinneringen in de cinema.

Lees meer
campagnebeeld Shell Shock
Voir du pays 26006483 st 2 s high
Voir du pays 26006483 st 1 s high
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 14 oktober 2023 — 7 januari 2024

    Janis Rafa

    Feed me. Cheat me. Eat me.

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op